Izvor: RTS, 01.Dec.2023, 20:58

Вучић за РТС: Не верујем да ће Охридски споразум уврстити у Поглавље 35, тиме би затворили врата за Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да се данас у свету не зна које принципе поштују велике силе, али да то свакако није Повеља УН. Говорећи о климатским променама, Вучић је рекао да морамо да чувамо ваздух и целу земљу за наше људе, за здравији живот >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и за здравију планету, али је указао да је за то потребан озбиљан новац. Не очекује да ће се у Поглавље 35 у преговорима са ЕУ уврстити Охридски споразум, јер би тиме де факто затворили врата за Србију.
На самиту о климатским променама у Дубаију учествује 170 светских лидера, укључујући и председника Србије Александра Вучића. Он се данас састао и са председником Уједињених Арапских Емирата шеиком Мухамед Бин Заједом ел Нахјаном. У разговору за РТС каже да је реч о пријатељу Србије.

"Он је наш велики пријатељ. Интересантно је да је пре мене имао билатералне састанке са Макроном, Ђоком Видодом из Индонезије, после мене и Ердоганом, Шолцем. Онда вам је јасно да смо у друштву оних који су много важнији у свету од нас, али то показује какав је његов искрено пријатељски однос према нашој земљи", рекао је Вучић у интервјуу за РТС.
Говорећи о теми самита, Вучић је рекао да су последице климатских промена катастрофалне по човечанство, посебно за земље које су окружене морем.
"Ја сам покушао данас да у свом кратком излагању, јер смо сви ограничени временом које имамо, укажем и на неке друге проблеме. Како можете да очекујете да све оно што смо договарали у Паризу и Глазгову и на другим местима, буде спроведено у дело ако у међувремену три пута више буде потрошено на оружје него на било какво друго улагање, на муницију, него на било какво улагање у борбу против климатских промена? И како то можемо да урадимо ако немамо договор која су то правила која важе у свету и који су то принципи на којима се свет заснива", рекао је Вучић.
Рекао је да се не зна који се принципи поштују, али да то свакако није Повеља Уједињених нација.
"Не зна се које принципе поштујемо, јер не поштујемо принципе Повеље Уједињених нација, не говоримо о Србији, она то ради, већ говоримо о великим силама. Онда тешко да можете да имате много оптимизма и лепо је што је шеик Мухамед издвојио 30 милијарди да стави у посебан фонд за борбу против климатских промена, али нисам претерани оптимиста да ћемо у свему томе сви успети и да ћемо сви заједнички да радимо јер видим колико су антагонизовани интереси великих сила", истакао је председник Србије.
Навео је и да се данас иза завесе највише говорило о Израелу, Палестини, Украјини, Русији, о Кини, Тајвану и другим питањима која на дневном или средњорочном нивоу много више муче људе од самих климатских промена.
"Морамо да се мењамо због себе" Говорећи о позицији Србије, рекао је да је за наше грађане важније у овом тренутку да имају струју него што ћемо ми са 0,000001 одсто да допринесемо емисији штетних гасова.
"Али ми морамо да се мењамо због себе, због своје земље, због наших људи, зато морамо да буквално упетостручимо и то у најкраћем могућем року обновљиве изворе енергије, дакле да идемо – колико је то могуће – на ветар, сунце. Иако то нису тако сигурни извори енергије или једнако сигурни извори енергије као неки други, морате да балансирате, морате да имате реверзибиле, морате да имате много тога, али како год да се окренемо, ми у то морамо да уђемо. Морамо да уђемо у озбиљне финансије, у озбиљни новац јер морамо да чувамо и ваздух, морамо да чувамо и целу нашу земљу за наше људе, за здравији живот наших људи, за здравију планету", поручио је Вучић.
"Ако ставе да је чланство Косова у УН део поглавља 35, онда је јасно да не желе Србију" Медији преносе да ће Савет ЕУ предложити Европској комисији да се у преговарачки процес, односно у поглавље 35, уврсти Охридски споразум. Вучић сматра да се то неће десити, јер би тиме европска врата за Србију била затворена.
"Ја не мислим да је могуће да то буде у целини део преговарачког поглавља зато што би тиме де факто затворили врата за Србију. Дакле, постоје ствари које смо ми рекли да хоћемо да имплементирамо и шта је то што је, и то сам небројено пута рекао и Шолцу и Макрону и свима другима, апсолутно немогуће. Ако ви ставите у то да је чланство Косова у УН део поглавља 35, онда нам је јасно да не желите Србију", навео је Вучић.
Рекао је и да је Србија спремна за отварање једног кластера, као и да се након неког периода и затворе поглавља у оквиру тог кластера.
"За мене је важно да будемо на европском путу, важно је да шаљемо и добре поруке по том питању, али је важно да људи виде да земља добро ради, да и наша економија, да и када радимо на енергетици, да радимо добре ствари за земљу, да радимо оно што подржава Европска унија, а да у ствари то зависи од политичких критеријума, а то је увек Косово и Метохија", навео је Вучић.
Средњошколци би до следећег петка требало да добију једнократну помоћ Пензионерима је ових дана исплаћена једнократна помоћ од 20.000 динара, а сада студенти могу да почну да користе студентске картице.
"Студентске картице су од данас активне или ефективне и студенти могу да их користе. Пресрећан сам што су наши пензионери добили тих 20.000 динара. Верујем да ће и они моћи нешто да купе себи, али ће моћи да купе и својим ближњима, да их обрадују нечим. Леп дан за њих, мало наше пажње за њихово стрпљење и за све оно што су за земљу увек били спремни да учине", рекао је Вучић.
Истакао је и да би у понедељак свим јединицама локалне самоуправе требало да буде уплаћен новац, што значи да би до петка сви средњошколци требало да добију новац, односно њихове мајке или старатељи.
У Београду најпре Ђорђа Мелони, па азербејџански и бугарски председник Италијанска премијерка Ђорђа Мелони стиже прекосутра у Београд. Она се залаже за то да се Италија активније укључи у преговоре са Приштином.
"Биће и то тема разговора, али биће тема и наша билатерална сарадња, наши економски односи. Италија нам је један од најзначајнијих партнера, очекујем срдачан, добар разговор. Хвала Ђорђи Мелони што долази у Србију, и то долази право одавде. То је добра вест за људе у нашој земљи. То показује и како је Србија позиционирана и како има поштовање у свим деловима света и верујем да су то важне ствари", навео је председник Вучић.
Наводи да ће 10. децембра у Србију доћи азербејџански и бугарски председник.
"Ја нећу моћи да отворим интерконектор због наших избора, али ћу их угостити билатерално што је важно такође због договора о погледима на будућност, али и због других важних комшијских питања које имамо са нашим бугарским партнерима", закључио је Вучић:

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.