Izvor: RTS, 06.Jan.2024, 16:49

Мост у Бачкој Паланци после јучерашњег инцидента пуштен у саобраћај за возила носивости до 3,5 тоне

Мост у Бачкој Паланци, који је јуче затворен за саобраћај, отворен је у 13 часова за возила носивости до 3,5 тона, изјавио је помоћник министра за друмски транспорт, путеве и безбедност саобраћаја у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Мирослав >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Алемпић.
Мирослав Алемпић је истакао да је хрватско Министарство мора, промета и инфраструктуре обавестило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије да је МУП Хрватске, на основу прелиминарне оцене Комисије за утврђивање стања моста, издао решење за одобрено коришћење моста за возила носивости до 3,5 тоне, док се у потпуности на заврши рад њихове Комисије.

Алемпић је навео да у налазима како српске тако и хрватске комисије нису уочена никаква оштећења мостовске конструкције. Како се мост налази на територији две државе потребно је да комисије министарства обе државе дају сагласност за пуштање моста у рад. Српска комисија је завршила рад и што се нас тиче мост је потпуно безбедан за сва возила. Да би возила веће носивости од 3.5 тоне могла да користе мост неопходно је да хрватска страна у потпуности испита мостовску конструкцију и донесе одлуку о коришћењу моста и за већа теретна возила", додао је Алемпић.
Напоменуо је и да је, приликом пројектовања оваквих мостова на Дунаву, била обавезна примена техничких решења који омогућавају удар барже од 1.000 тона у стуб без оштећења моста.
Претходно, надлежни органи Републике Србије извршили су преглед стања моста и установили да је неоштећен и безбедан за саобраћај.
Немачки брод "Антониа" ударио је у носећи стуб моста на граничном прелазу са Хрватском, Бачка Паланка-Илок.
За сада не морамо да страхујемо, ни када је у питању квалитет воде, нити када је реч о водоснабдевању грађана, рекао је за РТС професор Технолошко-металуршког факултета Драган Повреновић.
Да је систем водоснабдевања у Новом Саду безбедан, потврдила је градска власт уз напомену да ће надлежне службе наставити свакодневно да прате параметре подземне и површинске вод.
Прве анализе узорака воде реке Дунав, након потонућа барже "Лола - 5" која је превозила азотно ђубриво, показала је да нема промена органолептичких особина воде реке (боја, мирис и видљиве отпадне материје), односно да су параметри у оквирима I и II класе квалитета површинских вода, саопштило је Министарство заштите животне средине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.