Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 12:44

Вучић: Београдски избори могу да буду 28. априла или 5. маја

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да београдски избори могу да буду 28. априла или 5. маја, када је Васкрс. Одбацио је наводе опозиције о изборним манипулацијама, истакавши да је Србија једина земља на свету које је позвала ОДИХР на локалне изборе. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Председник Србије Александар Вучић обишао је Војнотехнички институт у Жаркову где је, између осталог, говорио и о изборима у Београду.

"Ако председник Скупштине Србије буде изабран 11. марта, 12. или 13. марта, неважно, избори морају да буду до 11. или 12. маја. Значи могу да буду 28. априла, у року између 45. и 60. дана, по закону. Па могу да буду 28. или петог. А петог нам је Васкрс. Хоћете ли на Васкрс да имамо изборе?", рекао је Вучић новинарима.
Он је, коментаришући захтеве опозиције да избори не буду 28. априла због празника, рекао да морају да се гледају законске норме.
"А они кажу, Вучићу донеси лекс специјалис. Не доноси Вучић лекс специјалис. Нити је кад доносио, нити може да донесе. То доноси Народна скупштина", рекао је Вучић.
Како је рекао, опозиција није дошла на консултације код председника Републике да затражи нешто.
"Елементарне демократске норме нису поштовали. То што су незналице, то је мањи проблем. Они нису знали ни како да затраже расписивање избора. Ни то нису знали, иако је било писано и како да писмено саставе", рекао је Вучић.
Вучић одбацио наводе о изборним манипулацијама Председнник Вучић је одбацио наводе опозиције о изборним манипулацијама, истакавши да је Србија једина земља на свету које је позвала ОДИХР на локалне изборе.
"Да они верују у то да су избори покрадени, изашли би скачући од среће, пошто смо једина земља која је икада позвала ОДИХР да присуствује локалним изборима. На сваком бирачком месту имаће три пута више посматрача. Јасно је њима да никакве крађе није било. И јасно им је, да бисте победили на изборима, морате да добијете поверење народа", рекао је Вучић.
Додао је да ће он честитати сваком ко победи на изборима, али да никада неће, како је рекао, да прихвати лажи и обмане које су део геополитичких игара у којима желе да разоре Србију.
"Јер ја знам да није тема то што су они изгубили београдске изборе. Чисто као сунце. И захваљујући својој бахатости и лошој политици између осталог су дошли до преокрета неких два, два и по месеца пре самих избора. Већа је суштина у томе како да се сломи Србија, како да се сломи једна независна земља", рекао је Вучић.
О оптужбама да се становници Мале Крсне досељавају у Београд Он је прокометарисао и оптужбе појединих медија да се људи из Мале Крсне досељавају у Београд, како би гласали на предстојећим београдским изборима и рекао да се са територије Смедерева у последња 72 сада у складу са законским условима у Београд преселила једна до две особе.
Он је упозорио и све чланове Српске напредне странке да ће бити законски санкционисани уколико покушају да ураде било какву малверзацију везану за изборе.
"А што се тиче оних из владајуће партије, који мисле да могу да на било који начин, некаквим марифетлуцима остваре бољи резултат. Не дај Боже да им то падне на памет. Ево ја им обећавам пред председником наше странке да ће кривично одговарати. Сваки. Боље је часно да изгубите изборе, него нечасно да победите. То морају да науче. То је моје упозорење", рекао је он.
Вучић је нагласио и да је задовољан због тога што су прихвачене две препоруке ОДИХР-а и што је почела њихова имплементација.
"Једна се тиче јавног простора, дакле да све партије имају право, сви учесници избора имају једнако право да користе сваки јавни простор, сваку зграду, сваки дом културе, све под истим условима. И дата је та контакт група преко министарства за локалну управу, како и на који начин да се то регулише", рекао је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.