Izvor: RTS, 03.Jan.2024, 20:50

У Србији је прошле године убијено 28 жена – из Сигурне куће позивају све да пријаве насиље

Прошле године у Србији је убијено 28 жена – пет више него у 2022. То су страшни бројеви, рекла је координаторка Сигурне куће Весна Станојевић. Позива све да насиље пријаве, уз поруку да из заједнице треба отићи ако постоји неслагање.
Много жена у Србији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << трпи насиље. У односу на претходне године више их пријављује, али многе и даље ћуте - надају се биће боље, нешто ће се променити, често се и стиде и сматрају себе "грађанима другог реда" управо зато што трпе насиље. Превише их, нажалост, плати животом.
"Међу ових 28 имамо две девојчице. И једна убијена жена је много. Ко је тај који има права да лиши тебе живота или било кога", упитала је Весна Станојевић.
Сигурна кућа може да прими 30 жена, али их је тренутно више и то са децом. Остају и дуже од шест месеци.
"То су ситуације када ви не можете жени која је још увек угрожена и када јој насилник прети. Не прети јој директно, него преко неких познатих лица и говори 'само чекам да изађеш из куће', нико нема право да тој жени каже да је њено време истекло", рекла је Весна Станојевић.
Сигурну кућу напуштају тек када стекну самопоуздање и осете да су безбедне. Нажалост, неке се поново врате насилнику.
"Прошле године се девет посто жена вратило насилнику. Ове године мислим да ће, нажалост, бити више жена које су се вратиле насилнику. Имали смо неке врло озбиљно угрожене жене које су стварно биле праве жртве насиља, модре и потпуно изобличене, али нажалост он почиње да обећава да неће више никад и после неколико месеци она изјави да му се враћа, јер му верује", навела је Станојевићева.
Један од разлога повратка је што немају где, а немају ни приходе.
"Оно што је мени проблем је што све ове године нисмо имали случај да жене из сигурне куће добију социјалне станове који се иначе дају категоријама угроженог становништва, жене које су жртве насиља у Србији нису на првој или другој листи, и да је дискриминација очигледна", рекла је Весна Станојевић.
Напомиње да се после емитовања емисија о животу жена жртава насиља, јављају предузећа и нуде им посао. Неколико жена из Сигурне куће прихватило је и понуду факултета да бесплатно студирају и остваре сан о завршетку школовања

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.