Izvor: RTS, 09.Feb.2024, 07:07

Бела кућа: Не подржавамо офанзиву Израела на Рафу; Газа: Број страдалих Палестинаца порастао на 27.840

Рат Израела и Хамаса – 126. дан. Израел шири офанзиву на Рафу где више од милион расељених Палестинаца тражи уточиште. Бела кућа је саопштила да неће подржати било какве планове Израела за велику војну операцију у том граду на југу Газе без плана заштите цивила. Генерални >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << секретар Уједињених народа Антонио Гутерес упозорио је да расељени Палестинци заробљени у Рафи, близу границе с Египтом, немају где да потраже склониште док се израелске снаге припремају за напад.
Израелска војска наставља операције широм Појаса Газе, а најжешће борбе воде се у Кан Јунису, где је убијено више од 20 хамасоваца. На мети ИДФ-а био је погранични град Рафа, погинуло је 13 Палестинаца.
Генерални секретар Уједињених народа Антонио Гутерес рекао је да расељени Палестинци заробљени у Рафи, близу границе с Египтом, немају где да потраже склониште док се израелске снаге припремају за напад који би, према мишљењу хуманитарних група, могао да резултира губитком великог броја цивила.
"Свака већа војна операција у Рафи у овом тренутку, под оваквим условима, где се налази више од милион, вероватно милион и по Палестинаца, који траже уточиште, без плана заштите цивила, била би катастрофа, и не подржавамо то", рекао је портпарол Беле куће Џон Кирби.
У међувремену, делегација Хамаса стигла је у Каиро на разговоре о потенцијалном прекиду ватре с Израелом.
Египатски званичници проценили су да ће нови преговори трајати најмање десет дана пре него започне примирје као део прве фазе споразума. 
Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 27.000, саопштило је Министарство здравља из Газе.
Како наводе, од 7. октобра у израелским нападима убијено је 27.840 Палестинаца, док је 67.317 рањено.
Наставља се размена ватре између израелске војске и Хезболаха у Либану. Како се наводи, два оперативца Хезболаха убијена су у нападу дроном у јужном Либану.
Огласили су се и Хути који су поручили да ће наставити са нападима у Црвеном мору уколико храна, лекови и хуманитарна помоћ не буде дистрибуирана у све делове Појаса Газе.
Упозоравају да амерички и британски напади на ту групу неће донети ништа добро САД, Британији или Израелу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.