Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 07:54

Велики сукоб племена у Папуа Новој Гвинеји, најмање 26 мртвих

Најмање 26 особa убијено је у племенском сукобу у висоравни на северу Папуа Нове Гвинеје. До крвопролића дошло је када је једно племе кренуло у напад на суседну заједницу, па упало у заседу.
 У висоравни Енга, на северу Папуа Нове Гвинеје, дошло је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << до ескалације насиља, јавља аустралијски Еј-Би-Си.
Полиција је саопштила да је у племенским борбама убијено најмање 26 особа.
Како преносе медији, једно од племена кренуло је у напад на суседно племе, када су упали у замку.
”Убијани су људи у целом селу. Скупљали смо тела са свих страна – са путева, обале реке“, каже вршилац дужности надзорника у тој области Џорџ Какас.
Додаје да би број жртава могао да порасте, јер власти још увек немају коначан број оних који су рањени пробали да се сакрију у жбуњу и тамо преминули.
Медији преносе да су полицајци запрепашћени оним што су затекли на месту напада.
"Полиција и одбрамбене снаге су морале да уђу у племе и учине све што могу, како би смирили ситуацију - на сопствену одговорност", каже Какас.
Насиље у овом региону траје од 2022. године, због чега је провинција Енга неколико месеци била у блокади, како би се зауставила испорука ватреног оружја и муниције.
Претпоставља се да су у овим сукобима учествовала иста племена као у великом сукобу прошле године, када је убијено више од 60 људи.
У сукобима у овој области учествује 17 племена, а полиција је, након најновије ескалације насиља, позвала на мир у покрајини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.