Izvor: RTS, 19.Jun.2023, 17:21

Излило се између 25 и 30 хиљада литара горива у Дунав код Челарева, Тужилаштво наложило узорковање воде

Код насеља Челарево излило се између 25.000-30.000 литара горива из брода који плови са бугарском заставом који је усидрен, рекли су из Министарства заштите животне средине.
"Инспекција заштите животне средине се ставила на располагање свим службама, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у приправности је и спремна да реагује због акцидента који се догодио код Челарева", рекли су из Министарства за Танјуг.
Додали су да су на терен по сазнању одмах изашли надлежна водна инспекција и представници “Водавојводине”, заједно са представником сектора за ванредне ситуације Бачке Паланке који прате ток мрље са горивом.
"Помор рибе није детектован. Тужилаштво је наложило узорковање воде", рекли су из Министарства.
Воде Војводине: Нафта се изливала по површини Дунава Руководилац службе за заштиту вода "Воде Војводине" Јован Вигњевић рекао је да се према извештају капетана брода који плови под бугарском заставом у Дунав код Челарева излило 35 хиљада литара погонске нафте, око 01.00.
"Ми смо тренутно на том броду, то је локалитет Дунава код Челарева. Ми као "Воде Војводине" заједно са водном инспекцијом, акредитованим лабораторијама за заштиту животне средине, службама полиције и сектором за ванредне ситуације смо изашли на терен", рекао је Вигњeвић.
Како је нагласио, нафта се изливала по површини Дунава, у његовом пловном делу.
Новосадска лучка капетанија поднела је у раним преподневним часовима пријаву Покрајинском секретаријату за пољопривреду, шумарство и водопривреду да је на 1287. километру Дунава у близини Челарева дошло до акцидента и да се из брода који плови под бугарском заставом излила течност за коју се сумња да потиче од нафтних деривата, рекао је помоћник секретара у том покрајинском телу, Немања Ивановић.

"Истог момента је на терен упућена покрајинска инспекторка за воду, која се налази на лицу места. Обавештени су надлежни јавни тужилац, управљач том водом, надлежно јавно предузеће 'Воде Војводине' као и локална самоуправа", рекао је Ивановић за Танјуг.
Ивановић, који је у Покрајинском секретаријату за пољопривреду, шумарство и водопривреду задужен за сектор инспекцијских послова, додаје да су истражне радње у току.
Из Министарства пољопривреде су саопштили да је утврђена погодна локација на којој је могуће постављање заштитне пливајуће бране како би се ухватила нафтна мрља.
"По постављању заштитне пливајуће завесе ухваћена нафтна мрља се одваја од водене фазе, складишти и збрињава", истиче се у саопштењу Министарства.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.