Izvor: 011vodič.com, 12.Avg.2020, 12:30

Да није било твог оца Видака данас би било живо 25.000 Ваљеваца и Чачана које је 1945. бацио у јаму Миљевина

Ко су прави инспиратори слома Краљевине Југославије? Да ли би да није убијен краљ Александар водио другачију унутрашњу и спољну политику од Кнеза Павла? Где би Србија данас била да није било 27.марта? О томе говори Вук Драшковић. – Тај поклич ‘Боље роб него гроб’ донео нам >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << је и једно и друго. Тај 27. март јесте најтужнији датум у историји, али је план З4, а касније и Милошевићево увођење земље у рат чак и слављење те трагедије – рекао је у Јутру Прве ТВ Вук Драшковић, осврнувши се на свој нови роман „И роб и гроб“ који се бави управо овом тематиком.
Како је Драшковић рекао, несреће у Србији се не заборављају. Међутим, оне се славе, па се због тога и понављају. Да није било 27. марта, сматра он, не би било ни велике Хрватске, ни четника, ни партизана.
– Тога марта 1941. године, Америка је неутрална, Совјетски савез је у својеврсном савезу са Хитлером. Југославија је са свих страна окружена кукастим крстом. У таквој ситуацији, пучисти, црнорукашка интелигенција и СПЦ уводе народ у највећу трагедију у српској историји – каже Драшковић.
– Иво Андрић, наш тадашњи амбасадор, лепо каже ‘Ничег се нисмо одрекли, а све смо сачували’ за договор у Бечу где би Југославија требало да приступи тројном пакту – објаснио је.
– У истом тренутку, Анте Павелић рекао је ‘Наша идеја о рушењу Југославије је срушена. Остаје нам једино да се надамо да ће луди Срби да сруше бечки споразум’. Није прошло ни два дана, а луди Срби су испунили жељу једног од највећих наших непријатеља – додаје Драшковић.
По његовом мишљењу, једна од ствари које највише изненађују јесте „нагли преокрет и суноврат“ Слободана Јовановића, који је до два дана пред пуч подржавао кнеза Павла, а онда стао на страну пучиста. И даље нису сасвим јасни његови мотиви за то, иако је и сам Јовановић пред смрт признао да је погрешио.
Познато је и то да је Хитлер звао Кнеза Павла „јегуљом“. Зашто је то тако?
– Хитлер је говорио да му је Кнез Павле најтежи преговарач, и да је користио све што је могао да га убеди да приступи савезу са Немачком. Кад год би помислио да избегавање речи „не“, значи „да“, Павле би му измигољио из руку као нека клизава риба, позивајући се на демократске процедуре које су у Краљевини морале да се поштују за разлику од нацистичке Немачке – објаснио је Драшковић.
Б92

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.