Izvor: RTS, 27.Feb.2024, 11:29

Прихватилиште за децу Београда отворено 24 часа дневно – за 66 година збринуло више од 71.000 деце

Од оснивања до данас Прихватилиште за децу Београда био је сигурни дом за више од 71.000 малишана без родитељског старања, која су злостављана или занемарена, која живе или раде на улици. Тренутно се у њему налази њих 37-оро, више дечака него девојчица. Директорка установе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Данијела Стајковић наводи за РТС да је Прихватилиште 24 сата доступно за сву децу која су у кризним и неодложним интервенцијама.
Прихватилиште за децу Београда збрињава најосетљивије категорије младих из Београда, па и целе Србије која се затекну на територији Београда, узраста од 7 до 18 година, међу којима су жртве насиља, злостављања и занемаривања, жртве трговине људима, деца без родитељског старања, деца у уличној ситуацији.
Данијела Стајковић наводи за РТС да се старосна граница којој је потребна помоћ значајно спустила.
"Деца која су свом окружењу угрожена, где је боравак, раст, развој дошао у питање, јесу деца која најчешће сада требају нашу услугу", указује Стајковићева.
Пријем корисника, додаје, обавља се 24 часа дневно током целе календарске године.
"Ово је место које је 24 сата доступно за сву децу која су у кризним и неодложним интервенцијама", наводи директорка Прихватилишта за децу Београда.
Током вишедеценијског рада у Прихватилишту сусреталла се са различитим ситуацијама, а према њеним речима најстрашније је када имате повређено дете које је ужасно занемарено, злостављено запостављено од стране оних који су требали да га највише воле и да брину о њему.
"Када видите његове сузе и емоцију коју оно и даље осећа према њима. Ви тада морате то да подржите јер породица је каква год да је њихова и треба је негде оставити као нешто што је корен његовог постојања. Али њихове сузе, њихов бол и све оно што су они прошли оставља дубок траг свима нама и једно искуство да када вам дође дете оно што је најважније јесте осмех и прилика да му дате могућност да буде дете", указује Стајковићева.
Просторни капацитет којим Прихватилиште, укључује 16 спаваћих соба за децу, одвојене просторије за дневни боравак, радионичарски рад, индивидуалне третмане, а поседује и библиотеку са информатичком радионицом.
"Са преласком овде ми смо стварно мислили да су сви наши проблеми прошли и да неће бити толико професионалних изазова. Нажалост године које су иза нас су показале да смо ми баш у правом тренутку прешли овде када је наишла корона, када је потреба за склањањем деце из ризичних ситуација порасла и ми смо се срели са озбиљним и професионалним и људским просто изазовима где сте морали у овом простору да направите компромисе и да направите место за свако дете чак и оно које није у складу са неким правилима које наша лиценца подржава али знате како, када је дете угрожено ми смо ту и доступни 24 часа", поручила је Стајковићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.