Izvor: RTS, 23.Jan.2024, 09:09

Гађано седиште Црвеног полумесеца у Кан Јунису; Најмање 24 израелска војника страдала у експлозији

Сукоб Израела и Хамаса – 109. дан. Палестинско друштво Црвени полумесец саопштава да су израелске снаге гађале њихово седиште у Кан Јунису. Са друге стране, ИДФ тврди да су најмање 24 израелска војника погинула у две екплозије на југу Газе.
У израелским >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << војним ударима на Кан Јунис у Гази претходног дана погинуло је и рањено на десетине особа, саопштило је Министарство здравља у палестинској енклави. Наводе да су израелски тенкови затворили приступ у две болнице – Ел Кхаир и Ел Амал – и истовремено онемогућили повређенима да уђу или сахране погинуле.  
С друге стране, ИДФ наводи да су у борбама са Хамасом на југу Газе погинула тројица војника. Израел наводи да су страдали момци стари 27, 24 и 22 године. Укупан број погинулих израелских војника од почетка сукоба са Хамасом порастао је на 535. 
Од почетка сукоба, 7. октобра, погинуло је укупно 25.295 Палестинаца, а повређено и рањено њих 63.000, подаци су палестинског огранака Црвеног полумесеца. 
На седници Кнесета разматран је и захтев за гласање о неповерењу израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу, а исход гласања је 18 гласова за. За изгласавање неповерења израелском премијеру било је потребно да се обезбеди већина од 120 гласова.
Захтев је поднела Лабуристичка партија због, како су навели, неуспеха владе да обезбеди повратак 136 Израелаца за које се још увек верује да их Хамас држи као таоце у Појасу Газе.
Док трају борбе, у Бриселу је организован састанак о ситуацији у Гази на ком је Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ истакао да хуманитарна ситуација у палестинској енклави не може бити гора због чега више неће говорити о мировном процесу, већ жели решење са две државе.
Изјава Бореља уследила је дан након што је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху упозорио да би било који модел две државе представљао егзистенцијалну претњу Израелу. 
Огласила се и Бела кућа и истакла да Израел према међународном праву има обавезу да штити недужне људе у болницама у Појасу Газе, колико год је то могуће, док наставља војну кампању против Хамаса. 
Нетанјаху је у новом обраћању одговорио и на поруку званичника Хамаса према којој неће бити ослобађања талаца док трају израелски напади на Газу.
Премијер Израела је нагласио да ће војска предузети сопствену иницијативу за ослобађање талаца. 
Ипак, док се иницијатива, како Нетанјаху наводи, не спроведе у пракси, породице израелских талаца у Појасу Газе протестовале су и блокирале скупштину у Јерусалиму, захтевајући одлучнију реакцију владе.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.