Izvor: RTS, 18.Apr.2023, 14:51

Договорен 24-часовни прекид ватре у Судану

Команданти супротстављних страна у Судану договорили су 24-часовни прекид ватре, саопштила је војска, након разговора представника армије и паравојних снага са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.
Прекид ватре почеће у 18.00 часова >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и неће трајати дуже од договорених 24 сата, рекао је на телевизији Ал Арабија генерал армије Шамс Eл Дин Кабаши, члан владајућег војног савета Судана, преноси Ројтерс.

Амерички државни секретар Eнтони Блинкен одржао је одвојене разговоре са начелником војске и шефом паравојних Снага за брзу подршку (РСФ).
Лидер РСФ-а, генерал Мохамед Хамдан Дагало, чије боравиште није откривено од почетка борби, рекао је да је РСФ одобрио 24-часовни прекид ватре како би се осигурао безбедан пролаз цивила и евакуација рањених.
У објави на Твитеру, Дагало је рекао да је "разговарао о хитним питањима" и да је планирано још разговора. РСФ је такође издао саопштење у којем се наводи да води континуирану битку за враћање "права народа" у, како је рекао, новом револуцијом.
Блинкен је изјавио да су први извештаји сугерисали да су напад на америчког изасланика извеле снаге повезане са РСФ-ом и назвао ту акцију "непромишљеном". Блинкен је навео да је сво америчко особље било безбедно након инцидента и назвао претње америчким дипломатама "потпуно неприхватљивим".
Подвлачећи ризик који продужени сукоб представља за регионалну стабилност, Кабаши је истакао да две суседне земље покушавају да пруже помоћ РСФ-у, али није навео које су то земље. 
Рано у уторак, пуцњава је одјекнула главним градом Судана, праћена звуком ратних авиона и експлозијама, пренео је извештач Ројтерса.
И становници суседних градова Омдурман и Бахри у Картуму су пријавили ваздушне ударе.
У Судану бесне оружани сукоби између војних и паравојних јединица. Пуцњава и експлозије чују се широм главног града. Војни авиони лете ниско изнад суданске престонице – Картума. Нестабилност и преговори о формирању прелазне владе у Судану трају од војног удара 2021. године. Широм земље погинуло је најмање 185 људи, а рањено је више од 1.800 људи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.