Izvor: RTS, 13.Jan.2024, 07:00

УН: У Гази тела остављена на улицама, људи гладују; Болница Шифа делимично у функцији; Размена ватре Израела и Хезболаха;

Сукоб Израела и Хамаса – 98. дан. Министарство здравља у Гази саопштило је да је укупан број убијених Палестинаца од 7. октобра порастао на 23.843. Светска здравствена организација навела је да је болница Ел Шифа, највећа у Појасу Газе, делимично враћена у функцију. Из >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Уједињених нација наводе да су на северу Појаса Газе тела преминулих остављена на улици и да су људи на ивици смрти од глади. Нова размена ватре Израела и Хезболаха.
Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштио је да се Израел договорио са Катаром да лекови, кроз неколико дана, буду испоручени таоцима које Хамас држи у Појасу Газе. Са друге стране, комуникације у Гази поново су прекинуте услед израелских напада, саопштио је главни оператер "Палтел".

Пред Међународним судом правде у Хагу настављено је саслушање по јужноафричкој тужби против Израела да наводно чини геноцид над Палестинцима.
Израелска страна, одговарајући на оптужбе, навела је да је реч о клевети, као и да је заправо Хамас тај који чини геноцид.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је, међутим, да је његова земља поднела још доказа суду у Хагу, истичући да верује да ће Израел бити осуђен.
Израелски министар спољних послова Израел Кац оштро је одговорио Ердогану, наводећи да свет не заборавља "прави геноцид" Турске над Јерменима.
И немачка влада је реаговала на оптужбе против Израела уз оцену да су "неосноване", напомињући да ће изнети своје аргументе као "трећа страна" у судском поступку у Хагу.
Светска здравствена организација, у међувремену, навела је да највећа болницама у палестинској енклави, Ел Шифа, делимично функционише, након што је њен тим испоручио гориво и друге потрепштине тој здравственој установи.
Уједињене нације, ипак, саопштиле су да им Израел "систематски" ускраћује да испоруче помоћ болницама на северу Газе.
За то време, Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да је од 7. октобра страдало 23.708 Палестинаца, док је њих 60.005 повређено.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.