Izvor: RTS, 11.Jan.2024, 06:53

Број страдалих Палестинаца попео се на 23.469; Борељ: Опасне изјаве о принудном измештању цивила

Сукоб Израела и Хамаса – 96. дан. Израелска војска наставља копнену операцију у јужном и централном делу Појаса Газе. Са друге стране, Министарство, које води Хамас, саопштило је да се број страдалих Палестинаца од 7. октобра попео на 23.469. Високи представник ЕУ Жозеп >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Борељ поручио је да су опасне и неприхватљиве изјаве појединих чланова израелске владе о принудном измештању цивила из палестинске енклаве.
Министарство здравља у Гази саопштило је да је од почетка сукоба Израела и Хамаса, 7. октобра,  погинуло 23.357 Палестинаца, док је рањено њих 59.410. У последња 24 сата, страдало је 147 становника палестинске енклаве, а повређено 243.
Од почетка сукоба Хамаса и Израела погинуло је и 330 Палестинаца на Западној обали, укључујући 84 деце, док је рањено више од 4.000 људи. 
Са друге стране, Израел је саопштио да је један војник погинуо током операција у Гази, и да је укупан број страдалих војника сада 186, док је рањено 1.065 припадника војске.
Израелска војска тврди да је "открила више од 15 тунела у централној Гази" и да је у операцији "ликвидирала неколико терориста који су чувале улазе подземних пролаза. Такође, Израел наводи да је у борбама у Кан Јунису погодила више од 150 циљева Хамаса, а да су погођени и положаји Хезболаха у јужном Либану. 
Власти у Гази процењују да је више од 1,9 милиона људи принудно расељено, што је више од 85 одсто становништва. Само 15 од 36 болница у енклави је делимично функционално.
Уједно, Светска здравствена организација (СЗО) отказала је још једну, шесту, планирану мисију медицинске помоћи Гази из безбедносних разлога и позвала Израел да одобри њихове и захтеве других партнера за испоруку хуманитарне помоћи.
Док трају борбе, на састанку са председником палестинске самоуправе Махмудом Абасом, лидери Египта и Јордана су упозорили да су против било какве нове израелске окупације у Појасу Газе захтевајући да се исељеним Палестинцима дозволи повратак кућама. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.