Izvor: RTS, 14.Sep.2023, 18:51

СЗО: У Пољској пријављена 23 смртна случаја повезана са легионарском болешћу

У Пољској су до 11. септембра пријављена укупно 23 смртна случаја повезана са легионарском болешћу, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО).
Укупно је пријављено 166 случајева болести, навео је СЗО и додао да од 7. септембра није пријављен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ниједан нови случај. 
Легионарска болест, узрокована бактеријом легионеле, може довести до тешког облика упале плућа.
Према наводима СЗО, најчешћи облик преношења је удисање контаминираних аеросола произведених у спрези са воденим спрејевима, млазницама или преко контаминираних извора воде.
У августу су власти саопштиле да је Агенција унутрашње безбедности Пољске истраживала да ли избијање легионарске болести може бити резултат намерне контаминације водоводног система.
Извор инфекције још није идентификован и у току је истрага како би се открио извор епидемије, саопштила је СЗО. 
Како се легионарска болест преноси Легионарска болест је озбиљна инфекција плућа која се преноси удисањем сићушних капљица заражене воде - а не пијењем контаминиране воде и није заразна.
Људи се могу заразити приликом туширања, испирања тоалета или из система за климатизацију.
Који су симптоми и како се лечи Почетни симптоми се могу помешати са грипом, а особе старије од 50 година и они чији је имуни систем угрожен су посебно осетљиви на болест.
Легионарска болест се лечи антибиотицима.
Бактерија је први пут идентификована 1977. године као узрок тешких упала плућа код људи који су боравили у конгресном центру америчке Легије у Филаделфији годину дана раније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.