Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 17:15

Срце од 21 стабла црвеног храста на Ушћу

На иницијативу родитеља убијених ученика ОШ „Владислав Рибникар“ и сестара школског чувара Драгана, у сарадњи са ЈКП "Зеленило - Београд“, у парку Ушће, у близини Бранковог моста, засађено је 21 стабло црвеног храста у облику срца. Стабла су посвећена убијенима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 3. и 4. маја 2023. године у Београду, Дубони и Малом Орашју, тринаестогодишњем Андреју Симићу убијеном у Нишкој бањи и Душану Јовановићу, још једном ученику ОШ "Владислав Рибникар" који је 1997. убијен на улици, у близини школе.
Меморијални парк унутар парка Ушће, биће уређен и са клупама и таблом на којој ће бити информације о овом спомен паркићу, замишљеном не само као место сећања, већ и као место сусрета, љубави, доброте и солидарности.
Посађена стабла црвеног храста имају више од 10 година и срце ће врло брзо моћи да се уочи када олистају.
Стабла су посађена за Ану, Ангелину, Катарину, Ему, Мару, Андрију, Софију, Бојану, Адриану и Драгана, убијене младе у Дубони и Малом Орашју: Кристину, Милана, Далибора, Петра, Марка, Лазара, Александра, Николу и Немању; Андреја Симића, тринаестогодишњака којег је убио школски друг у Нишкој бањи и у знак сећања на Душана Јовановића, ученика ОШ „Владислав Рибникар“, који је брутално убијен на улици у близини школе, 1997. године, наводи јавнисервис.нет.

Црвени храст симболише обнову и отпорност, после пожара у шуми, црвени храст се диже из пепела и обнавља; чврстину, стабилност са својим дубоким корењем, мудрост кроз своју дуговечност и племенитост (крошња црвеног храста чини богату хладовину и плени својом лепотом, окупља људе под својом крошњом). Ово дрво потиче са северноамеричког тла, а у индијанској култури, овај храст је симбол снаге и мудрости.

Поред овог парка сећања у Ташмајданском парку, засађена су стабла јапанске трешње, а у Малом Орашју - кедрови.
Са радницима "Зеленила“ на Ушћу, садњи су присуствовали и родитељи деце из школе "Владислав Рибникар“.
У оквиру Године доброте, заједно са родитељима, Српски филантропски форум ће позвати школе да у својим двориштима или околини засаде алеје сећања, које ће служити и за наставу, за учење о екологији, промоцији активизма у заштити животне средине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.