Извесна Сања Петрић купила чак 205 парцела на Фрушкој гори!

Izvor: 011vodič.com, 16.Jul.2020, 15:27

Извесна Сања Петрић купила чак 205 парцела на Фрушкој гори!

Новосађанка Сања Петрић, супруга бизнисмена Небојше Петрића, директорка у његовом предузећу Промист и један од стварних власника компаније Галенс Инвест, на своје име купила је 205 парцела на Фрушкој гори и њеним обронцима, те једну у Бајиној Башти. Осим тога, на њено име у катастру >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << воде се и два грађевинска плаца у Новом Саду.
Земљиште дуж Фрушке горе, од беочинске до инђијске општине, у последњих неколико година куповала је махом од приватних лица. Неке од тих парцела су у зони националног парка или у његовој близини. Парцела коју је пазарила у општини Бајина Башта (шумско земљиште у месту Солотуша) такође је на подручју националног парка (Национални парк Тара). За кратко време, с обзиром на то да је међу купцима велики број приватних лица, дошла је у посед десетина хектара на подручју Фрушке горе. Ако се изузме беочинска општина у којој је пазарила највише, чак 122 парцеле, у њене руке прешло је 34,5 хектара Фрушке горе и обронака. Како се може оценити увидом у катастарске књиге, те непокретности куповала је плански, једну по једну суседску парцелу да би направила велика имања на атрактивним локацијама.
Како је ВОИЦЕ недавно писао, Сања Петрић власница је и парцела у Раковцу у општини Беочин, које делом припадају Националном парку Фрушка гора. Ове године кроз Национални парк је, на земљшту Српске православне цркве, као и на њеној парцели, изграђен и бетониран шумски пут, уз кршење решења Покрајинског завода за заштиту природе и без потребних одобрења осталих надлежних институција. Пут води до једног од најлепших видиковаца на Фрушкој гори око којег је Петрићкино имање. На изградњи, уверили смо се, радило се и за време ванредног стања. Поред тога, ограђени су хектари и хектари дела Националног парка, укључујући и видиковац, и тако је планинарима, туристима и локалном становништву онемогућено коришћење јавног добра.
“Иза свега стоји крупнија зверка”
Ново истраживање ВОИЦЕ-а показало је да је Сања Петрић, након Беочина, највише куповала по Сремским Карловцима – чак 78 непокретности (пољопривредно земљиште и грађевинско земљиште ван грађевинског подручја). Локације на којима је узела парцеле су Добриловац, Банстол, Димшин До… На неколико парцела налазе се викенд куће или помоћни објекти, а углавном су то њиве лошије класе, шуме, виногради, воћњаци, трстике и мочваре. Како се наводи у катастру непокретности, неколико тих парцела (на потесу Добошевац) је у границама заштите Националног парка Фрушка гора. На потесу Добриловац, рецимо, у њено власништво прешле су и парцеле од 60 метара квадратних и од 33.867 метара квадратних.
Земљиште је ова Новосађанка куповала и у општини Инђија, у насељу Чортановци, у Лединцима крај Новог Сада.
У разговору са бившим власницима њива који су Петрићки продали имања сазнали смо да је цена у моменту продаје била прихватљива за продавце али су нам саговорници пренели и утисак да се “терен за трансакције које су брзо обављене припремао плански”, као и гласине да иза свега стоји “крупнија зверка”.
Веза са Галенс инвестом
Од 2014. године, Сања Петрић је власница, односно ималац права на објекту у Сомборској улици у Новом Саду. Како се наводи у листу непокретности за ову парцелу, ту постоји право пролаза до друге парцеле, односно трафо станице, а уговор који се односи на ову локацију закључен је између предузећа Електровојводина и Галенс инвест.
Сања Петрић ималац је права и на парцели у Руменачкој улици, где се у истом статусу такође појављује Галенс инвест. На ову парцелу хипотеку је ставила Комерцијална банка.
Парцеле у зони Националног парка Фрушка гора
Иначе, Сања Петрић је један од власника Галенс инвеста, и то преко фирме Оссид капитал, основане 2014. године, која је стопостотно у њеним рукама. Оссид капитал је 2018. уписан као члан Галенс инвеста, заједно са фирмом Галенс ДОО за производњу, трговину и услуге. Све те фирме су под капом Новосађанима добро познате компаније Галенс, највећег градитеља у главном граду Војводине уназад неколико година. У јавности се као један од кључних људи Галенса помиње Сањин супруг, Небојша Петрић.
Према подацима Агенције за привредне регистре Србије, компанија за производњу, трговину и услуге Галенс основана је 2004. године и има четири повезане фирме, Галенс Инвест (2009), Уни Галенс (2012), Пројецт Галенс Инвест (2017) и Звездара Галенс Инвест (2018). Све су регистроване за изградњу стамбених и нестамбених зграда.
Нето добит коју је Галенс имао прошле године је 235.909.000 динара, а 2018. године 199.241.000 динар. Галенс Инвест имао је 2019. добит од 460.489.100 динара, док је 2018. имао 312.147.000 динара. Оссид капитал, чији је једини власник Сања Петрић, лане је приказао нето добит од 1.078.000 динара, док је 2018. она износила тек 166.000 динара.
Галенс инвест, према наводима на сајту компаније, гради и продаје станове у насељу „Неw Минел“ у Београду, „Кеј Гарден Ресиданце“ у Новом Саду од 200.000 квадратних метара, те „Авенију Гарден“, као и комплекс „Златиборски бисер“ на Златибору од 40.000 метара квадратних.
Проблематични пројекти у Новом Саду
Неколико Галенсових великих инвестиција пратла је негативна реакција у архитектонским круговима и у широј јавности.
Подсетимо, након низа стамбених зграда и комплекса у Новом Саду, ова фирма 2016. године кренула је са реализацијом планова за изградњу “Краљевог парка” чему је претходила измена плана генералне регулације, потом и рушење некада најстаријих кућа у Војводини – новосадских тршчара у Улици Краљевића Марка које су, све док Галенс није започео припреме за градњу баш на тој локацији, биле под заштитом државе као споменик културе.
Незадовољство и протесте Новосађана изазвала је и градња “Пупинове палате” у центру Новог Сада. Овај, како пише на сајту компаније, “импозантан грађевински подухват” спроведен је тако што је срушена зграда банке заштићена као споменик од културно-историјске важности и што је измештен споменик јерменској породици Ченази.
Бајина Башта
И последњи Галенсов “подухват” у Новом Саду, у делу јавности познат као “Нови Сад на води”, прати низ проблематичних ситуација, између осталог, одбијање јавног предузећа Воде Војводине да да сагласност на урбанистички план који предвиђа подизање новог насипа уз Дунав и изградњу пословно-стамбеног комплекса.
Веза са Промистом
Сања Петрић је, како се може видети на сајту Агенције за привредне регистре, један од заступника компаније Промист. Такође, њена фирма Оссид капитал води се као повезано лице са Промистом. Једини члан фирме Оссид капитал је физичко лице Сања Петрић, супруга Небојше Петрића, јединог члана друштва Д.О.О. Промист Нови Сад. Претежна делатност повезаног друштва је куповина и продаја властитих некретнина.
Предузеће Промист од 2002. године послује у пољопривредној бранши, тргујући на велико хемијским производима – вештачким ђубривом.
Његова зависна друштва у Србији су, према наводима Комисије за заштиту конкуренције, Агропродаја д.о.о. Београд, чији је једини члан Промист Нови Сад са сто посто удела, и чија је претежна делатност складиштење; потом Храстовача д.о.о. Пожаревац, где Промист има 50 одсто учешћа у капиталу и која се бави узгојем житарица и уљарица. Међу њима је и Премиер градња д.о.о. Суботица, где Промист има стопостотни удео, а претежна делатност је изградња стамбених и нестамбених зграда. Још једно зависно друштво у којем је Промист са стопостотним учешћем је Линтз д.о.о. Нови Сад, односно НС хотелс&ресортс ДОО Зворник, које се бави угоститељством. Отуда и веза Небојше Петрића са популарним новосадским рестораном “Зак”, који је недавно отворен и у “Пупиновој палати” – зворничко предузеће стоји иза “Зака”.
Иначе, једини власник предузећа НС хотелс је НС хотелс & ресортс доо Зворник. То није једино што пословно повезује Петрића, Промист и Галенс са Републиком Српском.
Босанскохерцеговачки медији често пишу о чврстој вези новосадског бизнисмена са врхом власти у Бањалуци и упливом капитала из Републике Српске у Србију, и обрнуто. Последња промена власничке структуре о којој су известили је продаја акција Павловић банке Галенсу.
Поменимо и да су Сања и Небојша Петрић чланови Опште земљорадничке задруге Сремски Карловци. Споменути су и у званичном саопштењу Града Новог Сада из 2017. године, као особе које су међу највећим донаторима Фондације Привредник.
Извор: voice.org.rs


The post Извесна Сања Петрић купила чак 205 парцела на Фрушкој гори! appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.