Izvor: RTS, 22.Apr.2023, 12:55

"Гранит 2023": Приказ способности ВС - мигови, дрон ЦХ-95, суперпуме, Ми-35, мистрал, ПАСАРС

Војска Србије приказала на аеродрому у Батајници нову опрему и вештине својих припадника. Приказано је најсаверемније наоружање и војна опрема којом су опремељене јединице ВС, као и део средстава из развоја предузећа домаће одбрамбене индустрије. "Гранит 2023" обухватао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је летачки програм, вертикалне маневре специјалних јединица, ваздухопловну ватрену подршку, блиску ваздушну борбу, дефиле припадника специјалних јединица, налет ваздухопловног ешалона и тактичко-технички збор средстава наоружања и војне опреме.
У летачком делу програма наступили су авиони и хеликоптери "миг-29", "Орао", "Ласта", "Ми-35", "Х-145М" и "Ми-17", а  приказани су и противваздухопловни ракетни системи "ФК-3" и "Панцир", противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС, противоклопни ракетни системи "Корнет", борбена оклопна возила "Милош", "Лазар-3" и "Хамер", самоходна топ- хаубица 155 мм "Нора", самоходни вишецевни лансер ракета "Огањ", као и савремена оптоелектронска средства.

Приказу способности Војске Србије "Гранит 2023" присуствовао је државни врх са председником Александром Вучићем на челу, а прилику да виде и изложено наоружање имали су и грађани. 
Овај приказ уприличен је поводом Дана Војске Србије, који се обележава 23. априла у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.
Више од 5.000 припадника Војске учествовало је у приказу, током којега је  могло да се види више од 2.300 оруђа и оружја – свега чиме војска располаже. На аеродрому је и посебан део у којем ће излагати представници групације одбрамбене индустрије Србије.
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић је оценио да до сада овакав обим и садржај приказа наоружања и војне опреме није виђен у Србији. Додао је да ће у једном тренутку на небу бити више од 50 ваздухоплова.
"Све оно што ћете видети на приказу, морам да нагласим да је и у оперативној употреби Војске Србије, да јединице Војске Србије располажу и употребљавају наведена средства у складу са њиховим наменама и функцијом", навео је Мојсиловић у разговору за РТС.
Капије аеродрома отворене су од 9.00 до 15.00. а за све који не стигну до Батајнице, директан пренос је на Радио-телевизији Србије.
На сајту Министарства одбране објављено је обавештење о превозу за посетиоце приказа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.