Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 20:09

Отворен Сајам туризма; Вучић: Рекордни број страних гостију у 2023. години

"Авантура почиње овде", слоган је 45. Међународног сајма туризма у Београду који је ове године окупио више од 400 излагача из 27 држава, а земља партнер је Грчка. Први пут у историји Србије број страних гостију прошле године премашио број домаћих туриста, рекао је председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Александар Вучић на свечаном отварању. Најважнија сајамска манифестација у овом делу Европе за посетиоце се отвара сутра.
Међународни сајам туризма, 45. по реду, отворен је на Београдском сајму, у присуству председника Александра Вучића и грчке министарке туризма Олге Кефалогиани. Грчка је земља партнер, а на сајму ће се до 25. фебруара представити готово 400 излагача из више од 27 земаља.

Председник Вучић рекао је на отварању да је први пут у историји Србије број страних гостију прошле године премашио број домаћих туриста, као и да је Србија у 2023. била прва дестинација у свету по стопи раста прихода од страних туриста у односу на 2019. годину, од 79 одсто. 
"Ово нисам рекао ја већ најновији барометар Светске туристичке организације. Девизни прилив од туризма у 2023. години износио је рекордних 2,55 милијарди евра, што је за милијарду и 112 милиона евра више него 2019. године, а чак 3,5 пута више него 2012. године", рекао је Вучић. 
Навео је да је Србија прошле године имала укупно 4,2 милиона долазака туриста, као и 12,4 милиона ноћења, што је више него двоструко више у односу на период од пре 10 година. 
"Такође, Србија је 2023. повећала број долазака страних гостију за 15 одсто у односу на ниво пре пандемије, док је међународни тренд био пад од 12 одсто у односу на 2019. годину. При томе у 2023. страни гости су реализовали 5,5 милиона ноћења, три пута више него што је било у 2012. године. Ове године је, иако је тек почетак године евидентиран, раст укупних долазака за око три одсто, па број ноћења чак за 19 одсто у односу на исти период лане", навео је Вучић.
Председник је у обиласку Сајма прво посетио штанд Канцеларије за Косово и Метохију, где су представљени туристички потенцијали четири општине са севера КиМ, као и седам јужно од Ибра и из Метохије међу којима су Грачаница, Ораховац, Штрпце и друге.
Председнику је уручен поклон народа из Сиринићке Жупе, као и поклон вино из манастира са КиМ.
Вучић: Издвојићемо додатних 1,3 милиона евра подстицаја за етно села и салаше Током обиласка штандова, Вучић је најавио да ће сутра бити увећана давања са додатних 1,3 милиона евра за подршку етно селима, етно кућама, салашима и слично.
"Већ смо увећали ниво ваучера и већ сам рекао да ћемо сутра да подигнемо за 150 милиона динара давања, дакле за 1,3 милиона евра додатних пара за етно села, етно куће и салаше...", рекао је Вучић. 
Истакао је да су то велика улагања којима држава подстиче домаћи приватни сектор.
"Морамо садржај да нудимо на Дунаву, и даље да улажемо у бање, да идемо у приватизацију појединих бања, да подстичемо људе који желе да уложе новац и да се радујемо њиховом успеху, али и да не задржавано нешто у својим рукама, јер држава никада није довојно успешан власник. Још много морамо да радимо на инфраструктури", рекао је Вучић. 
Кефалогиани: Пријатељство Срба и Грка укорењено у нашој заједничкој историји Грчка министарка туризма Олга Кефалогиани рекла је да је пријатељство наша два народа укорењено у заједничкој историји, културним везама, борби за слободу и нашим тежњама за сигурну будућност. 

"Међународни сајам туризма је један од најзначајнијих туристичких догађаја у нашем региону, глобални скуп који обезбеђује прилику да земље и учесници не само да промовишу своју туристичку понуду, већ и да комуницирају, сарађују, стварају партнерства и граде јаке односе. А управо је то суштина туризма", рекла је Кефалогиани. 
Како је навела, заједно можемо искористити моћ туризма да покренемо позитивне промене у нашем региону и изградимо светлију, отпорнију будућност за наше нације.
На Сајму туризма, који се сутра отвара за посетиоце, први пут ће наступити Камбоџа, Еквадор, Света Луција и Либија.
Земље које се поново враћају на сајам су Индонезија, Куба и Сао Томе и Принципе.
Сајам угоститељске опреме Паралелно са овим сајмом, у халама 2А и 2Ц, одвијаће се и 19. Међународни сајам угоститељске опреме "Хорека" под слоганом "Послужите се". 
"Хорека" ће окупити домаће и иностране компаније које се баве производњом, дистрибуцијом и продајом хотелског и угоститељског намештаја, опреме за кухиње, ресторане и барове, као и новим трендовима пословања.
У павиљону Националне туристичке организације Грчке, биће присутни излагачи из целе земље, од регионалних представника, туристичких организација из најпопуларнијих грчких дестинација до професионалних удружења.
Србија ће своје туристичке адуте представити у Хали 4 Београдског сајма кроз наступе Туристичке организације Србије, Туристичке организације Београда, Туристичке организације Војводине, као и многобројних регионалних и локалних туристичких организација из свих делова Србије.
Туристичка организација Србије представиће се под слоганом "Србија. Доживи!", а поред активног одмора акценат ће бити на богатству различитости, кроз промоцију нових брошура под називом "Упориште духовности" и "Мој Дунав".
Међу излагачима Туристичке организације Србије су Министарство туризма и омладине, Скијалишта Србије, Завод за заштиту природе, Природњачки центар Свилајнац и Агенција за безбедност саобраћаја
Наступ Туристичке организације Београда биће у знаку предстојеће изложбе Експо 2027, када ће директор Миодраг Поповић потписати протокол о промотивној сарадњи између Експо 2027 и ове организације и састати се са представницима туристичких организација из Измира, ради проширења туристичке сарадње са Турском.
Туристичка организација Београда представиће различите манифестације које нуде београдске општине.
Заказано више од 500 пословних састанака Учесницима и туристичким агенцијама из земље и иностранства и ове године је био доступан Б2Б портал намењен за регистрацију како излагача, тако и пословних посетилаца.
Путем тог портала, више од 100 професионалних купаца заказало је више од 500 пословних састанака.
Радно време сајма биће од 22. до 24. фебруара од 10 до 19 часова, а у недељу 25. фебруара од 10 до 18 часова.
Цена појединачне улазнице је 500 динара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.