Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 08:18

Супер уторак - Трамп и Бајден остварили победе, извесна реприза избора из 2020.

Супер уторак је према пројекцијама Си-Би-Еса актуелном председнику Сједињених Америчких Држава Џозефу Бајдену, донео номинације испред демократа у 14 савезних држава и Ајови где се гласало поштом. Кандидат за председничку номинацију републиканаца Доналд Трамп, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << победио је у 12 држава. Његова противница унутар Републиканске странке Ники Хејли, освојила је највише гласова у Вермонту, након што је претходно победила у Вашингтону. Чекају се резултати из Минесоте, Калифорније и Јуте.
Амерички председник Џозеф Бајден и бивши председник Доналд Трамп остварили су победе на примарним страначким изборима током супер-уторка, када је гласало 15 савезних држава и једна америчка територија.
Према пројекцијама, Бајден је остварио убедљиве победе на демократским примарним изборима у Вермонту, Ајови, Вирџинији, Северној Каролини, Тенесију, Оклахоми, Масачусетсу, Мејну, Арканзасу, Алабами, Тексасу, Колораду, Јути, Минесоти и Калифорнији. Једини пораз председник САД доживео је на Америчкој Самои, у јужном Пацифику, где је победу однео Џејсон Палмер.
Глас Америке подсећа да је 2020. године та америчка територија одлучила се за демократу Мајкла Блумберга.
На републиканским изборима, Трамп је тријумфовао у Вирџинији, Северној Каролини, Тенесију, Оклахоми, Мејну, Алабами, Масачусетсу, Арканзасу, Тексасу, Колораду, Минесоти и Калифорнији.
Једина Трампова преостала супарница за републиканску номинацију, Ники Хејли, освојила је највише гласова у Вермонту, након што је претходно победила у Вашингтону.
Током супер уторка, ни Трамп ни Бајден нису успели да осигурају номинације својих странака, али ових 15 држава и Америчка Самоа кандидатима осигуравају више од једне трећине делегата.
Како наводи Глас Америке, гласови супер уторка омогућиће Бајдену и Трампу да убрзо добију већину делегата, освоје страначке номинације и поново се сусретну на општим изборима заказаним за новембар.
Неколико држава које су гласале у супер уторак додељују све своје делегате на страначкој конвенцији победнику појединачних примарних избора, уместо да пропорционално доделе гласове у складу са резултатима гласања, што би, према Гласу Америке, могло да иде у корист бившем председнику.
Бајден: Американаца јасно чули свој глас Председник Бајден саопштио је да су милиони Американаца "јасно чули свој глас" и сугерисао је да гласови у његову корист показују да бирачко тело жели "да се бори против екстремног плана Доналда Трампа да нас врати уназад".
Трамп је "усредсређен на сопствену освету и одмазду", наводи Бајден, и жели да "укине основне слободе попут могућности да жене саме доносе одлуке о здравственој заштити".
Трамп: Ово је велика и величанствена ноћ Трамп је у обраћању окупљенима у летовалишту Мар-а-Лаго рекао да је "ово величанствена ноћ".
"Не зову га супер-уторак без разлога. Ово је велика и величанствена ноћ", рекао је бивши амерички председник коментаришући резултате.
Трамп је осудио Бајденову економску и спољну политику, а посебно однос према имиграцији.  "Учинићемо Америку поново великом, већом него икада раније", поручио је он.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.