Izvor: RTS, 14.Okt.2023, 06:04

Прокоп се отвара 20. октобра, до станице иде само неколико градских линија – чекајући на метро као решење

Станична зграда Прокопа отвара се за нешто мање од десет дана, а до главне железничке станице још увек иде тек неколико градских линија. Град не планира да их буде више, можда због тога што се разматра идеја да туда прође прва линија метроа.
Машине >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и камиони на Прокопу. Приводе се крају радови на станичној згради Главне железничке станице, чије је отварање заказано за 20. октобар.
Док чекају градски превоз, путници радознало вире кроз ограду. После скоро пола сата стиже први аутобус.
Ко је имао среће, чекао га је неколико минута, а није добро уздати се само у срећу. 
До Прокопа са две аутобуске линије Директно до Прокопа сада се може са само две аутобуске линије. Тридесет шестица креће са Трга Славија, 38Л иде од Ласте на ауто-путу. Путнике превози и минибус 34 са Сењака, где је, ујутру, прави подвиг ући због гужве, кажу грађани.
Из многих делова града до железничке станице нема директног превоза, па је преседање са торбама и коферима неизбежно.
Не тако близу стају и тролејбуси 40 и 41. Информативних табли о томе како до града превозом нема много, па туристи често нису ни сигурни куда ће када изађу са перона.
Петиција да се повећа број градских линија до Прокопа Због свега овога, Удружење "Наша месна заједница" покренуло је петицију да се повећа број градских линија до Прокопа.
"Већ сада је приметан велики број путника овде, а плус је планирано још осам пословних зграда што ће додатно да повећа број путника", каже Немања Соларевић из Удружења "Наша месна заједница".
Међутим, град нема намеру да уводи нове линије до Главне железничке станице.
Како кажу из Секретаријата за јавни превоз, пратиће ситуацију на терену и усклађивати капацитете којима располажу. Још 1977. када је Прокоп почео да се гради, било је предвиђено да, осим аутобуских, овуда прође и прва линија метроа.
Прва линија метроа Испод садашњих перона налази се цео један ниво, а тада су постављене и бетонске конструкције за метро. Иако до сада о томе није било речи, директор "Метроа" каже да се озбиљно размишља о томе да овуда прође прва линија метроа.
"За сада је извесно да је у пројектним решењима, најближа веза са Прокопом, веза прве линије и ми ћемо радити на пројектним решењима да се станица "Сајам" метроа прве линије повеже са Главном железничком станицом Прокоп", каже Андреја Младеновић из ЈКП Београдски метро и воз.
"Ако се покаже да би трећа линија била оптерећена трасом и повезивањем са станицом Прокоп, постоји реално решење да се станица Сајам прве линије повеже са Прокопом и да то буде најјефтиније и најефикасије решење", додаје Младеновић.
Може се и аутомобилом, али је паркинг скуп До станице се може и аутомобилом, али паркинг је скуп и не исплати вам се да код станице оставите кола на дуже.
Аутобуси до Прокопа саобраћају до 22 часа, осим последње тридесет шестице која од железничке станице у поноћ креће ка Славији, а возови стижу и касније.
Они који морају рано на воз са овако малим бројем аутобуса и због саобраћајних гужви такође имају проблема.
Док не буде изграђен метро, путницима не преостаје ништа друго него да плате такси или да буду стрпљиви.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.