Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 21:27

И власт и опозиција за унапређење бирачког списка, шта је могуће урадити до 2. јуна

Ове године на изборе ће становници Београда и још око 80 локалних самоуправа. За сада је познато само да ће Београђани гласати 2. јуна. До тада би требало променити више ставки у изборном процесу, а судећи по изјавама посматрача, али и странака, кључни корак је уређивање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << бирачког списка.
Од седам најважнијих препорука за унапређење изборних услова у извештају ОДИХР-а од пре две недеље, и власт и опозиција су, иако су га различито читали, око једног сагласни – бирачки списак мора да се унапреди.
Потребно је спровођење значајне ревизије бирачких спискова уз учешће релевантних заинтересованих страна, саопштили су из ОДИХР-а.
Позив стиже и од председника државе.
"Позовите представнике опозиције, седите, разговарајте, погледајте тачан број уписаних бирача, контролишите сваки следећи уписани бирач да ли је пребачен са неке територије из политичких, ових или оних разлога. Ако треба анкетни одбор за сваког човека који се пребацује, молим Вас да вам то буде прва иницијатива и на радној групи са ОДИХР-ом. Сваког бирача који би у складу са законом да промени пребивалиште, молим вас да се означи и да се провери, да се веома рестриктивно тумачи и да се јасно каже да ли је то било 126 бирача у периоду између два изборна циклуса или 238 бирача, и поименце да се каже зашто се то догодило", рекао је председник Александар Вучић.
Свеобухватна ревизија бирачког списка, по методологији коју је усвојила претходна Владина радна група за верификацију бирачког списка, у пуном обиму до 2. јуна није реална, оцена је посматрача избора.

Претходна методологија је предвиђала два узорка - у бирачком списку и репрезентативни узорак грађана и да се тако спроведе теренско истраживање.
"Мора да се пронађе начин како да се уради верификација бирачког списка а да у тај процес имају поверење и људи који у њега не могу да буду буду директно укључени, превосходно се мисли на људе из опозиције. Kако да се нађе модалитет да опозиција има увид у верификацију бирачког списка али да нема увид у све оне осетљиве податке који ће у том процесу морати да се појаве. У процесу теренске контроле, лица која буду радила верификацију бирачког списка све време ће имати веома осетљиве податке у својим рукама", рекао је Бојан Клачар.
И опозиција, пре свега предвођена листом "Србија против насиља", изнела је предлоге које се тичу управо бирачког списка.
"Омогућити тиму довођење међународних стручњака које би именовала опозиција контролу бирачког списка, мора се почети комплетна и независна ревизиија, укључујући и теренску контролу од стране независне комисије, на локалним изборима могу гласати само они људи који имају пребивалиште у општини и граду најмање шест месеци", рекао је Радомир Лазовић из коалиције "Србија против насиља".
Бојан Клачар оцењује да је реч о максималистичким захтевима опозиције који превазилазе и препоруке ОДИХР-а.
"Сада би у овој фази требало да се помире та два става која се налазе на половима власти и опозиције и да се направи једна радна група која би била инклузивна, која би укључивила више различитих људи, профила, експерата, опозиције, итд и која би дефинисала обим посла који може да се уради до 2. јуна", навео је Клачар.
Посла је много, али и до избора биће максималних 60 дана од расписивања које је најављено за наредну недељу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.