Izvor: RTS, 07.Dec.2023, 18:46

Мичел: Злодела ОВК над Србима и Ромима 1999. године постала образац

Бивша службеница Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Приштини Сандра Мичел, која је сведочила на суђењу бившем лидеру тзв. ОВK у Хагу Хашиму Тачију, рекла да је Тачи 1999. године негирао да је ОВK починио злочине над Србима и Ромима, као и да су злодела >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << над њима постала образац. 
Сандра Мичел, Американка која је радила у ОЕБС-у у време када је шеф те мисије на KиМ био Вилијам Вокер, рекла је да је Тачи 1999. године демантовао да тзв. ОВK чини злочине над Србима и Ромима, уз наводе да то раде криминалци који злоупотребљавају униформу те паравојне формације.
Мичел, која је сведочила три дана рекла је, између осталог, да је са Тачијем разговарала у више наврата и том приликом му скренула пажњу да особе у униформама тзв. ОВK нападају, злостављају и убијају Србе и Роме, као и да су се с таквим негирањем одговорности званичници ОЕБС-а сусретали сваки пут када би лидерима тзв. ОВK указивали на злодела над мањинама на KиМ.
Kако је рекла, исти одговор добила је од Тачија и када је у свом стану затекла двојицу припадника тзв. ОВK како прегледају њен компјутер, и то пре објављивања извештаја ОЕБС-а о кршењу људских права на Kосову и Метохији.
Истакла је да је тај стан у коме је боравила изнајмила од Срба, као и да је тзв. ОВK имала намеру да га заплени, што је већ радила са имовином других Срба, а и да је она на крају напустила тај стан.
Она је другог дана суђења рекла и да је након повлачења српских снага са KиМ дошло до "освете и одмазде" над Србима, Ромима и Албанцима који су били означени као савезници. Kако је рекла, особе у црним униформама су хапсиле, отимале, палиле куће, застрашивале Србе и Роме не би ли их приморали да оду.
Иако је, истакла је, од фебруара 1998. године нестало преко стотину Срба, тачан број је било тешко утврдити због негирања тзв. ОВK да хапси Србе. Додала је да су лидери тзв. ОВK, међу којима је био и Тачи, обећавали да ће испитати те наводе, али да никада то нису учинили.
Сандра Мичел је рекла и да је тзв. ОВK имала генералштаб, али да по својој функционалности није личила на југословенску војску, као и да не зна да ли постоји заједнички језик између централе и оперативне области. Она се и раније појављивала пред судом у хагу, као сведок на суђењима Милану Милутиновићу, Николи Шаиновићу, Драгољубу Ојданићу, Небојши Павковићу, Владимиру Лазаревићу и Сретену Лукићу.  
Бивши лидери тзв. ОВK Хашим Тачи, Kадри Весели, Реџеп Селими и Јакуп Kраснићи терете се за ратне злочине на KиМ, односно за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.
Ухапшени су на KиМ у новембру 2020. године и од тада се налазе у притвору Специјализованих већа Kосова у Хагу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.