Златна жила на тромеђи: Канађани пронашли 19 тона злата на југу Србије

Izvor: 011vodič.com, 14.Avg.2020, 13:29

Златна жила на тромеђи: Канађани пронашли 19 тона злата на југу Србије

Канадска истраживачка фирма „Медголд рисорсис“, наговестила да је у јужној Србији, на самој граници са Бугарском и Македонијом, у оквиру пројекта названог „Тламино“ пронашла прелиминарне резерве од око седам милиона тона руде, са око 680.000 унци, односно близу 19,3 тоне злата, >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << вредне нешто више од милијарду долара
Они су најавили израду прелиминарне студије изводљивости, која би те резултате требало и да потврди.
Истовремено, и канадска геолошка компанија „Тедијан“ саопштила је да је постигла договор о куповину српске геолошке фирме ЕФПП, која поседује истражна права на локалитетима Кизевак и Саставци, у околини Рашке.
Ова фирма, која трага за лежиштима метала у Србији, Бугарској и на Космету, саопштила је да је постигла договор о куповини српске геолошке фирме ЕФПП, која поседује истражна права на локалитетима Кизевак и Саставци, у околини Рашке, где су се некада налазили рудници сребра и цинка – сазнају „Новости“.
Што се тиче Пројекта „Тламино“, како је установљено, садржај злата на том месту, у просеку, износи око три грама по тони. Примера ради, лежишта са грамом злата по тони, ако је прате одговарајуће количине руде, сматрају се профитабилним.
Компаније из Уједињеног Краљевства, руководиће израдом и прелиминарне студије изводљивости, али и додатних металуршких студија, будући да постоје озбиљне назнаке да се на том месту крију далеко веће количине тог племенитог метала.
Иначе, „Медголд“ је у истраживању рудног богатства под називом Пројекат „Тламино“, пронашао и слој руде од 40 метара, који садржи 8,32 грама злата по тони и готово невероватна 193 грама по тони сребра.
Ова канадска фирма, иначе, има споразум о заједничком улагању с компанијом из своје земље „Фортуна силвер“, у чијем се поседу налазе рудник злата и сребра „Сан Хозе“ у Мексику и перуанско лежиште сребра „Каилома“.
„Медголд“ је, према споразуму са канадским „Фортуна силвером“, који у Аргентини развија и пројекат отварања рудника злата „Линдеро“, обавезан да у даља истраживања ове области инвестира осам милиона долара.
Према том споразуму, „Фортуна“ би, у замену за финансирање геолошких истраживања на југу Србије, могла да стекне 70 одсто власништва у Пројекту „Тламино“.
Спутњик

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.