Професор Белојевић: Број преминулих од ковид-19 у Србији осам пута већи од званичног

Izvor: 011vodič.com, 06.Avg.2020, 08:45

Професор Белојевић: Број преминулих од ковид-19 у Србији осам пута већи од званичног

(Фото: Pixabay)
Око 5 хиљада преминулих и око 128 хиљада случајева заразе ковидом-19 била би права бројка коју за сада званична статистика у Србији није дала, тврди у свом ауторском тексту за лист Данас професор Медицинског факултета у Београду, Горан Белојевић.
Према подацима >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << који се објављују сваки дан, званично је у Србији је од последица ковида-19 укупно преминуло 605 људи. Од почетка епидемије у Србији је званично потврђено укупно 26.738 случаја заразе коронавирусом.
„Накарадном организацијом здравствене службе у Србији превентивна медицина је распарчана, тако да се сада стиче погрешан утисак да је епидемија ковида 19 у Србији посао искључиво за епидемиологе. Далеко од тога. То је и довело до овог ћорсокака. Свака епидемија мора да се третира холистички, укључујући целу превентивну медицину“, напомиње Белојевић.
Белојевић апелује на Kризни штаб да изађе пред народ и призна да је званична статистика била погрешна.
Без тога сматра да ће остати мрља не само на српској епидемиологији него на целокупној српској превентивној медицини.
Професор Белојевић каже да најпре треба затражити број свих сахрана у лименим сандуцима или број кремација након смрти од заразне болести од Јавно комуналних предузећа задужених за погребне услуге.
Напомиње да би то биле праве бројке преминулих од ковид-19, као и да је број смртних случајева од других заразних болести у Србији тренутно веома мали.
ПОУЗДАНА МЕТОДА
Kако наглашава, метода за процену правих бројева веома је једноставна и може да се израчуна методама које се уче у основној школи.
„На светском нивоу леталитет од ковида 19 је 700.000/18.000.000 x 100 = 3,9%. Морбидитет од ковида 19 у Србији рачунамо исто у основној школи по формули 5.000 = 3,9 X/100. X = 500.000 /3,9 = 128.000. Управо толико процењујем да је тачан морталитет и морбидитет у Србији од ковида 19. Умрлих 5.000, оболелих 128.000“, наводи Белојевић.
Он напомиње да би о новим тачним подацима требало обавестити Светску здравствену организацију и наставити даље са тачном статистиком.
Професор Белојевић је иначе међу првима у Србији на почетку пандемије тражио увођење ванредног стања, ношење заштитних маски и затварање школа, како Србија не би дошла у тешку епидемилошку ситуацију.
У последња 24 сата у Србији је потврђено 287 нових случајева коронавируса, преминуло је седам, а на респиратору је 143 људи, јавио је РТС.
Данас


The post Професор Белојевић: Број преминулих од ковид-19 у Србији осам пута већи од званичног appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.