Како комарци бирају своје жртве? Откријте 18 занимљивости о комарцима!

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jun.2023, 14:34

Како комарци бирају своје жртве? Откријте 18 занимљивости о комарцима!

Комарци су једна од најпознатијих и најраспрострањенијих врста инсеката на свету. Ови ситни летећи инсекти припадају породици Culicidae и присутни су скоро свуда у свету, осим на највишим планинским врховима и поларним подручјима. Комарци су познати по иритантном зујању >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и многи их сматрају досадним и непријатним инсектима. Фото: Envato Шта привлачи комарце и због чега неке људе нападају чешће од других? Колико су брзи комарци и колико дуго живе? Представљамо вам 18 занимљивости о најмање омиљеном инсекту. 1. Комарци су познати још од доба тријаса – пре 400 милиона година.
2. До сада је регистровано укупно 3.549 врста комараца.
3. Просечан комарац је тежак око 2,5 милиграма.
4. Просечна женка комарца узме око 5-милионити део једног литра крви током храњења.
Зашто ујед комарца сврби? Није угриз оно што изазива свраб – то је заправо одговор тела на страни протеин комараца са којим тело покушава да се бори. Због тога неки људи могу имати само благу реакцију на угризе, док други, осетљивији на страни протеин, реагују тако што им се стварају већи отоци, јаче црвенило и упорнији свраб.
Фото: Unsplash/Mithil Girish И да поновимо, нема потребе да се љутите на мушке комарце јер само женке уједају. Оне заправогризу да би добиле крвни оброк јер већина женки комараца не може да произведе јаја без крви.
5. Комарци не налазе домаћина насумице (они посматрају кретање) откривајући инфра-црвене зраке од топлих тела; и хемијске сигнале (комарце привлаче угљендиоксид и млечна киселина, између осталих хемикалија) на раздаљини од 25 до 35 метара.
6. Комарци спадају у најспорије инсекте и лете брзином од 1- 2.4км/х
7. Већи људи су често атрактивнији комарцима јер су веће мете и они производе више атрактанта (угљен диоксида и млечне киселине).
8. Тамна одећа више привлачи неке врсте комараца од одеће светлијих боја.
9. Нека истраживања показују да покрет домаћина комараца повећава проценат убода комараца до 50%
10. У једној студији је приказано да пун месец повећава активност комараца и до 500%
11. Научници су у оквиру студије на Арктику открили своје груди, руке и ноге и регистровали чак 9000 убода комараца по особи за један минут. Овим темпом и незаштићен човек би изгубио половину своје крви у року од сата.
Како комарци бирају плен?
Као и већина других инсеката који се хране крвљу, комарци могу да нас намиришу, односно „осете” са велике удаљености кроз угљен-диоксид који издишемо, и то је оно што их прво привуче, каже Данијел Марковски, технички саветник Америчког удружења за контролу комараца.
Други хемијски знакови „укључујући мирисе даха, разне наслаге или друге опште људске мирисе попут октенола, амонијака, капроичне киселине или млечне киселине” комбинују се са нашим угљен-диоксидом, и тако постајемо мање или више привлачни за различите врсте комараца.
12. Женке комараца само узимају оброк крви ради полагања јаја, док се мужјаци хране нектаром.
13. Фреквенција кретања крила комараца је 300-600 пута у секунди.
14. Комарци проузрокују више смртних случајева од било које друге животиње на Земљи. Они су преносиоци разних болести укључујући маларију, денга грозницу и жуту грозницу које се преносе на људе и животиње када се на њима хране комарци. У Србији нема ових узрочника болести.
15. Када женка узима свој крвни оброк њен абдомен се шири и може да прими и до три пута више крви од своје тежине.
Нагон за чешањем
„Не чеши се” – савет је који даје већина стручњака и здравствених радника. Колико год тешко и понекад нереално звучало, чешање и гребање ноктима може да узрокује упалу коже што додатно погоршава стање, а некада могу остати и ожиљци.
16. Комарци преферирају О крвну групу, људе са вишом температуром тела, труднице и људе који имају сметње у дисању, а све ово из разлога што ове особе производе веће количине угљен диоксида који их привлачи.
17. Животни век женке комарца је од две недеље до неколико месеци, док мужјаци живе свега недељу дана.
18. Мушки комарци проналазе женке по звуку који производе њихова крила током лета.
Poslušajte feng šui stručnjake: Ove stvari izbacite iz kuhinje – Privlače besparicu i lošu sreću

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како комарци бирају своје жртве? Откријте 18 занимљивости о комарцима! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.