Izvor: RTS, 14.Dec.2023, 06:58

Кијев: Југ Украјине нападнут са 42 дрона, Русија; Уништено девет беспилотних летелица у близини Москве

Рат у Украјини – 659. дан. Владимир Путин поручио је на годишњој конференцији за медије да ће сукоб у Украјини бити завршен кад буду испуњени циљеви и да је постојање Русије без суверенитета немогуће. Председник Володимир Зеленски изјавио да је од САД добио позитиван >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сигнал о даљој подршци. Европски савет данас о Украјини. Москва на преговорима о контроли наоружања у Бечу поручила да ће могућу употребу украјинских ловаца Ф-16 из ваздушних база у Пољској, Румунији и Словачкој сматрати учешћем тих земаља у сукобу.
Жестоке борбе у Украјини настављене су око Авдејевке, Купјанска, Бахмута, Херсона, а Русија је јуче извела још један напад на Кијев.
Украјински председник Володимир Зеленски ненајављено је допутовао у Норвешку и изјавио да је током дводневне посете Сједињеним Државама, 11. и 12. децембра, добио позитиван сигнал у вези са даљом подршком Украјини.
Истовремено, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је чланице блока, које данас и сутра одржавају састанак Европског савета у Бриселу, да наставе са подршком Кијеву "колико год је потребно".
Словачка је спремна да на самиту подржи отварање преговора са Украјином о приступању, рекао је премијер Роберт Фицо.
Међутим, мађарски премијер Виктор Орбан поновио је на састанку са председником Европског савета Шарлом Мишелом да Будимпешта неће подржати отварање преговора о приступању.
С друге стране, шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања Константин Гаврилов рекао је да ће Москва могућу употребу ловаца Ф-16 из ваздушних база у Пољској, Румунији и Словачкој сматрати учешћем тих земаља у сукобу у Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.