Izvor: RTS, 14.Nov.2023, 06:51

Москва: Уништени дронови изнад четири руске области; Кијев: Експлозије у Хмељницкој области

Рат у Украјини – 629. дан. Експлозије су одјекнуле у Хмељницкој области, на западу Украјине, а у региону је проглашена узбуна за ваздушни напад. Оборена четири дрона у Московској, Тамбовској, Орловској и Брјанској области, саопштило је Министарство одбране Русије. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Трупе Руске Федерације повећале су број јуриша у Авдијевки, Купјанску, као и на Доњецком правцу, саопштио је украјински председник Владимир Зеленски.
У Украјини борбе се воде дуж целе линије фронта. Дошло је до 50 борбених сукоба између украјинских и руских трупа током јучерашњег дана. Најмање три особе су страдала у руском нападу на град Херсон, тврде украјински званичници.

Са друге стране, Кремљ је навео да траг истраге о саботажи на гасоводима "Северни ток" води ка Украјини, истичући да се све чешће појављује у различитим извештајима, истрагама и публикацијама у медијима.
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, у међувремену, изјавио је да званичници ЕУ довршавају "последње детаље" предлога дванаестог пакета санкције Русији.
Министарка спољних послова Немачка Аналена Бербок, истовремено, изјавила је да ће помоћ њене земље Украјини бити "масовно проширена" следеће године, док је њен мађарски колега Петер Сијарто навео да ће Будимпешта блокирати исплату следеће етапе помоћи Кијеву у оквиру Европског мировног фонда.
За то време, чланица НАТО-а, Румунија, отворила је међународни центар за обуку пилота из савезничких земаља за управљање борбеним авионима Ф-16. 
Министарство одбране Румуније навело је да ће авионе америчке производње испоручити Краљевско ваздухопловство Холандије, док ће произвођач авиона "Локид Мартин" обезбедити инструкторе и особље за одржавање. Холандија и Данска су прве донеле одлуку да испоруче Украјини ловце Ф-16.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.