Izvor: RTS, 23.Avg.2023, 05:59

Оставка Суровикина, именован нови командант руских Ваздушно-космичких снага; Данска обучава украјинске пилоте на Ф-16

Рат у Украјини – 546. дан. Руско министарство одбране саопштило је да је противваздухопловна одбрана оборила три дрона у покушају напада на Москву, док Кијев тврди да су руски дронови током ноћи напали јужне делове Одеске области и области у близини Дунава, изазвавши >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пожаре у објектима за складиштење жита. Из Стејт департмента истичу да САД не подстичу нити омогућавају нападе на територији Русије. Данска је саопштила да је почела обука украјинских пилота на борбеним авионима Ф-16. Смена у руским редовима – генерал Виктор Афзалов именован је за вршиоца дужности главног команданта Ваздушно-космичких снага уместо Сергеја Суровикина.
Жестоке борбе воде се у области Купјанска на северу земље. Кијев тврди да су украјинске трупе ушле у стратешко југоисточно село Роботинe, што је, како истичу, значајан напредак у њиховој контраофанзиви.

Британска војна обавештајна служба саопштила је да је у нападу дроновима на војни аеродром у Русији, за који је Москва оптужила Кијев, врло вероватно уништен суперсонични далекометни бомбардер ТУ-22М3.
За то време, украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба одбацио је могућност потписивања мировног споразума са Москвом у замену за одустајање од дела територије.
У међувремену, оружане снаге Данске саопштиле су да је осам украјинских пилота стигло у ту земљу да би се обучавали на данским борбеним авионима Ф-16, који су обећани Кијеву.
С друге стране, Москва је навела да су руске снаге уништиле украјински извиђачки чамац у Црном мору, као и војни глисер америчке производње код Змијског острва.
Руски председник Владимир Путин је, истовремено, саопштио да је Русија ушла у првих пет највећих светских економија 2022. године и претекла Немачку по паритету куповне моћи и економском обиму.
Наставља се финасијска помоћ савезника Кијеву. Брисел је исплатио још 1,5 милијарди евра, док је Хрватска обећала још 30 милиона евра Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.