Izvor: RTS, 08.Maj.2023, 16:03

РГЗ: Цене станова у првом кварталу веће за 13,62 одсто него пре годину дана

Цене станова у Србији у првом тромесечју ове године биле су за 13,62 одсто веће него у истом периоду прошле године, док су у поређењу са четвртим лањским тромесечјем порасле за 2,57 одсто, саопштио је Републички геодетски завод (РГЗ).
Иако је настављен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << раст, након двогодишње експанзије, цене станова су у првом тромесечју незнатно мање порасле у односу на крај прошле године, а забележен је и мањи број евидентираних купопродаја станова, наводи РГЗ. 

Овој промени, према оцени РГЗ, доприноси смањење удела купопродаја станова финансираних кредитима, са 21 одсто у четвртом тромесечју 2022. на 18 одсто продатих станова у првом тромесечју ове године, што је последица раста каматних стопа.
Гледано по регионима, у односу на исти период прошле године, цене станова су порасле у Војводини за 14,89 одсто, Београду за 13,27 одсто, Шумадији и Западној Србији 11,24 одсто, а као и у претходних неколико квартала највећи раст цена забележен је у Јужној и Источној Србије и износио је 15,74 одсто.
Цене станова у новоградњи, односно куповина од инвеститора, су на нивоу Србије порасле за 10,48 одсто у односу на исти период прошле године, док је староградња имала већи међугодишњи раст, и он је био 15,4 одсто.
Када се упореди индекс цена станова у Србији са индексима у земљама Европе наша земља је једна од ретких која је показала већу отпорност према наглим променама тренда на тржишту непокретности услед глобалних економских турбуленција, наводе из РГЗ и додају да према доступним подацима, велики број држава већ крајем прошле године бележи драстичније успоравање или пад тржишта непокретности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.