Izvor: RTS, 31.Jan.2024, 22:39

Министарство здравља: Четири смртна случаја од великог кашља у претходних 13 месеци, вакцинишите децу

Министарство здравља саопштило да су у претходних 13 месеци евидентирана четири смртна случаја узрокована великим кашљем код невакцинисане деце млађе од три месеца. Из министарства поручују да је најзначајнија превентивна мера правовремена вакцинација против >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одојчади која су навршила два месеца, али и имунизација све остале невакцинисане и непотпуно вакцинисане деце. 
Министарство здравља саопштило је – поводом вести да је због великог кашља (пертуисиса) преминуло четворо деце на Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић" – да је према подацима из Сервиса јавног здравља од почетка године на територији Србије пријављено 253 случајева великог кашља, а да је у наведеном периоду забележен један смртни исход код невакцинисаног детета млађег од три месеца.
Наводи се и да су остала три смртна случаја узрокована великим кашљем, такође код невакцинисане деце млађе од три месеце, пријављена у периоду од јануара до децембра 2023. године.
Током претходне године евидентирано је укупно 1.342 потврђена случаја великог кашља.
Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије истичу да је најзначајнија превентивна мера у овом моменту да се правовремено обави вакцинација против пертусиса одојчади која су навршила два месеца, али и имунизација све остале невакцинисане и непотпуно вакцинисане деце. 
Процес имуницазије подразумева примарну вакцинацију са три дозе вакцине од навршених два до шест месеци живота и ревакцинације у другој години и пре уписа у први разред основне школе, наводи се у саопштењу Министарства здравља. 
Истиче се и да је велики кашаљ обољење које – ни након инфекције, а ни након вакцинације – не оставља дуготрајан имунитет.
"Имајући у виду да имунитет након последње примљене дозе вакцине која садржи компоненту против великог кашља траје од пет до 10 година, слабљење поствакциналног имунитета је један од разлога што је и највећи број оболелих у нашој земљи регистрован код особа узраста од 10 до 14, односно 15 до 19 година, које су последњу дозу наведене вакцине примиле у другој години живота", наглашено је у саопштењу. 
Министарство здравља истиче да је један од разлога повећања броја оболелих и пад обухвата вакцинацијом са три дозе у првој години живота, али и ревакцинацијом. 
"Подсећамо да старија деца и одрасле особе које имају било који симптом респираторне инфекције, а нарочито кашаљ, не би смели да буду у контакту са одојчади и малом децом која нису потпуно вакцинисана против пертусиса за свој узраст", закључује се у саопштењу Министарства здравља. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.