Izvor: RTS, 14.Dec.2023, 03:40

Резерве на декларацију ЕУ: КиМ интегрални део Србије у складу са Резолуцијом 1244

Председница Владе Србије Ана Брнабић уложила је у Бриселу резерву на декларацију Европске Уније, наводећи да Косово и Метохија остаје интегрални део Републике Србије у складу са Резолуцијом 1244 Уједињених нација.
Јасне црвене линије Србије су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << непризнавање Косова и Метохије и неприхватање Косова и Метохије као члана Уједињених нација, као и члана у систему организација и агенција Уједињених нација, наводи се у документу.
 ”Република Србија, посвећена процесу европске интеграције и преговорима, генерално се, са резервама, усклађује са Декларацијом 'Самит ЕУ-Западни Балкан, Брисел 13. децембар 2023.' као политичком изјавом и правно необавезујућим документом”, наводи се у тексту који је у Бриселу предала премијерка Србије.
На самиту лидера ЕУ и Западног Балкана у среду је усвојена Бриселска декларација" у којој се тражи потпуно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ и напомиње да ће ЕУ брзо испитати предлоге изнете у Плану раста за унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ.
Премијерка Србије је, у тексту у којем се наводе резерве према овом документу, навела се да "договор о путу ка нормализацији и његов прилог о имплементацији," како је наведено у овој Декларацији, сматра се прихватљивим само у контексту који се не односи на било какво де факто или де јуре признавање тзв. “Косова”.
Република Србија наглашава да усклађивање никако не значи признавање чланства тзв. “Косова” у УН, систему организација и агенција УН, нити такозваног територијалног интегритета тзв. “Косова”.
”Горе поменути документ не представља правно обавезујући уговор по међународном праву. Даље, усклађивање са овом Декларацијом не утиче ни на чињеницу да Косово и Метохија остаје интегрални део територије Републике Србије под међународном управом у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН из 1999. Године”, наводи се у тексту који је ЕУ предала српска премијерка.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.