Izvor: RTS, 18.Jan.2024, 17:19

Северна Кореја, тинејџери осуђени на 12 година тешког рада због гледања јужнокорејских серија

Власти Северне Кореје осудиле су двојицу тинејџера, пред стотинама ученика на стадиону, на 12 година тешког рада због гледања јужнокорејских серија. Наратор је преко разгласа, на снимку за који се претпоставља да је настао 2022. године, поручио да су осуђеници "упропастили >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << своје животе гледањем декадентног садржаја".
Северна Кореја јавно je осудила двојицу тинејџера на 12 година тешког рада због гледања јужнокорејских серија које су у тој земљи забрањене, пише Би-Би-Си, позивајући се на снимке истраживачког института САНД, који се бави заштитом права људи који су пребегли.

Видео-снимак, за који се претпоставља да је настао 2022. године, приказује двојицу 16-годишњака са лисицама на рукама пред стотинама ученика на стадиону, као и полицајце у униформи који су тинејџере прекорили, јер нису "дубоко размислили о својим грешкама".

Достављени снимак је, наводно, дистрибуиран у Северној Кореји ради идеолошке едукације и упозорења грађанима да не гледају "декадентне садржаје", а укључује и наратора који понавља државну пропаганду.
"Култура поквареног марионетског режима (Јужна Кореја) проширила се чак и на тинејџере. Имају само 16 година, али су уништили сопствену будућност", говорио је наратор преко разгласа на стадиону.
Полицајци су, како наводи Би-Би-Си, такође, именовали тинејџере и открили њихове адресе.
Казне постојале и раније, али су пооштрене  Малолетници који су у ранијим случајевима на тај начин прекришили закон били су послати у омладинске радне логоре, а казна је обично била мања од пет година.
Међутим, 2020. године Пјонгјанг је донео закон према којем се гледање или дистрибуција јужнокорејског забавног програма кажњава смрћу.
Саговорник Би-Би-Сија који је побегао из Северне Кореје, раније је изјавио да је био присиљен да гледа како убијају 22-годишњака из ватреног оружја, због оптужбе да је слушао јужнокорејску музику и са својим пријатељем делио јужнокорејске филмове.
Извршна директорка института "САНД" каже да Пјонгјанг види ширење јужнокорејских серија и музике као опасност за своју идеологију.

"Дивљење јужнокорејском друштву ускоро може довести до слабљења система и монолитне идеологије која тера грађане Северне Кореје да поштују породицу Ким", рекла је директорка института САНД.
К-поп, К-драме и "политика сунца" Становници Северне Кореје почели су, како пише Би-Би-Си, да уживају у јужнокорејским забавним садржајима током 2000-их, када је Јужна Кореја спроводила "политике сунца" нудећи безусловну економску и хуманитарну помоћ северном суседу.

Сеул је поменуту политику окончао 2010. године, јер помоћ није стизала до обичних грађана Северне Кореје којима је била намењена, и није резултирала никаквим "позитивним променама" у понашању Пјонгјанга.
Ипак, јужнокорејски забавни садржаји наставили су да стижу до Северне Кореје преко Кине.
"Ако вас ухвате док гледате америчку драму, можете се извући помоћу мита, али ако гледате корејску драму, бићете убијени", навео је севернокорејски саговорник који је успео да пребегне из своје земље.
"Пјонгјанг се плаши јужнокорејских серија" Јужнокорејска забава, укључујући ТВ серије, забрањена је у Северној Кореји, док су овакви снимци ретки, јер Северна Кореја забрањује да фотографије, видео и други докази о животу у земљи процуре у спољни свет.
"За оне у Северној Кореји, јужнокорејске драме су ‘дрога’ која им помаже да забораве тешку стварност. Ми о Јужној Кореји сазнајемо само у делу како живе горе од нас, али када погледате њихове серије, онда сазнајете за потпуно другачији свет. И због тога се власти у Пјонгјангу тога плаше", рекао је саговорник Би-Би-Сија.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.