Izvor: RTS, 16.Avg.2023, 11:00

Расте број жртава катастрофалних пожара на Хавајима – 106 погинулих, Бајден најавио посету

Недељу дана од страховитог пожара који је захватио град Лахајна на Хавајима, број жртава порастао је на 106. Председник САД Џозеф Бајден најавио да ће посетити острво у наредним недељама.
Катастрофални пожар је прошле недеље захватио Хаваје >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << . Највише је захваћен туристички град Лахајна на острву Мауи, где је у ватреној стихији, према последњим подацима, живот изгубило 106 особа. Очекује се да је број жртава већи, а пси трагачи обилазе подручје које је захватио пожар у потрази за телима.
Потрага за жртвама се наставља, а у току је и утврђивање обима материјалне штете у Лахајни која има око 13.000 сталних становника, а који се сад прибојавају за приходе које су остваривали од туризма, преноси Ројтерс.
Грађани наводе да су хитне службе биле неорганизоване и да им је недостајало људство када је пожар почео.
Становници Мауија који су преживели катастрофалне пожаре трагају за члановима својих породица. Идентификовано је троје погинулих.
Према првим проценама, трошкови обнове туристичког насеља Лахајна процењени су на скоро шест милијарди долара, наводи се у извештају Федералне агенције за ванредне ситуације.
Председник САД Џозеф Бајден навео је да жели да посети Мауи што је пре могуће, навео је гувернер Хаваја Џош Грин и додао да ће посета бити у наредним недељама како се не би ометале спасилачке службе.
"Он (Бајден) није желео да утиче на невероватно тежак емотиван и физички рад у подручју катастрофе", навео је Грин након разговора са Бајденом.
Број погинулих учинио је овај пожар најсмртоноснијом природном катастрофом на Хавајима, надмашивши цунами који је убио 61 особу 1960. године.
Истовремено, то је и најсмртоноснији пожар у САД откако су Хаваји постали 50. савезна држава, али и пожар са најтежим последицама у више од 100 година у САД уопште – у шумском пожару 1918. године у Минесоти и Висконсину погинуле су 453 особе, показују подаци националног Удружења за заштиту од пожара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.