10 zanimljivih činjenica o ljubljenju

Izvor: Cafe.ba, 29.Jul.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 zanimljivih činjenica o ljubljenju

Možda ste savršeno svladali tehniku ljubljenja, no to ne znači da znate baš svaku sitnicu o ovoj omiljenoj aktivnosti. Ljubljenje ima, primjerice, svoju nauku – filematologiju, kao i svjetski dan ljubljenja koji se slavi 5. februra svake godine. Evo još deset zanimljivih činjenica o ljubljenju.

1. Dvije trećine ljudi naginje glavu udesno kada se ljubi. Čudno, ali istinito ovu su naviku vjerovatno ‘pokupili’ još u maternici, jer to čini otprilike isti broj nerođenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << beba.

2. Parovi koji se često ljube imaju kvalitetniju vezu. Do takvih je zaključak došla Sheril Kirshenbaum dok je pisala knjigu ‘Nauka ljubljenja’ (The Science of Kissing)

3. Tokom poljupca u tijelu se otpuštaju hormoni sreće – oksitocin i endorfini zbog čega se nakon ljubljenja osjećamo poletno i zadovoljno.

4. Istraživačica Krista A. Bloom tvrdi da su usne osjetljivije od vagine – na površini usnica nalazi se otprilike 10 hiljada živčanih završetaka, a u klitorisu tek 8 hiljada.

“Izmjena francuskih poljubaca sagorijeva po pet kalorija svakih par sekundi, te uključuje 34 mišića u licu.”

5. Studija objavljena u časopisu Microbiome potvrđuje da se tokom svakog poljupca izmijeni oko 80 miliona različitih mikroba, što je 77 hiljada više mikroba nego što se može naći u javnom zahodu. No izmjena tih mikroba pomaže osobama da ojačaju imunitet i bore se protiv bolesti.

6. Najdulji poljubac na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

7. Mladenci se ljube tokom vjenčane ceremonije jer se ova praksa nekoć smatrala obvezujućom poput potpisivanja ugovora. Ili barem tako tvrdi Michael Philip Penn u knjizi ‘Kissing Christians’.

8. Francuzi nisu imali službeni pojam za ljubljenje na francuski način do 2013., kada su u rječnike ubacili termin galocher koji opisuje ovu radnju.

9. Izmjena francuskih poljubaca uključuje 34 mišića u licu, a brza pusa sa zatvorenim usnama tek dva mišića. Iz istog razloga dok se ljubite na francuski način gubite po 5 kalorija svakih nekoliko sekundi.

10. Dodirivanje usnama i jezikom ne smatra se poljupcem u svim kulturama. Inuiti poljupcem nazivaju trljanje nosa i mirisanje obraza partnera.

Izvor: ibar.ba

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.