10 godina Šekspirovog festivala: „Ispalo je bolje nego što sam očekivao“

Izvor: Piplmetar.rs, 13.Jun.2023, 08:30

10 godina Šekspirovog festivala: „Ispalo je bolje nego što sam očekivao“

Foto: Goran Zlatković
Šekspirov festival slavi 10. rođendan! Ovaj jedinstveni festival u našoj zemlji, koji od 2014. godine predstavlja savremenu svetsku produkciju Šekspirovih dela, ove godine se održava od 29. juna do 5. jula uz podršku UNIKA.
Deseti Šekspir festival ponovo će nam predstaviti kako drugi igraju Šekspira, zašto ga igraju, šta u njemu nalaze, a zatim i gde je naše pozorište u svemu tome.
U okviru 10. festivala biće prikazano ukupno 8 predstava. >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << U ambijentu rezidencije Vila Stanković, na glavnoj festivalskoj sceni, publici će se predstaviti pozorišta iz Jermenija, Turske, Velike Britanije i Srbije. Šekspir festival otvoriće 29. juna predstava „Bogojavljenska noć” u režiji Ivana Vanje Alača.
Foto: Goran Zlatković Povodom jubilarnog 10. izdanja, Šekspir festival je pokretač nove programske linije – MOJ PRVI ŠEKSPIR. U cilju daljeg negovanja stvaralaštva V. Šekspira u našoj zemlji i razvoju i državne lokalne pozorišne zajednice, projekat „Moj prvi Šekspir” omogućava mlađoj generaciji pozorišnih stvaralaca (reditelj, glumački put, profesionalna realizacija, proizvodna realizacija) sa Šekspirovim delom i na sceni postavio Šekspirovu dramu. „Bogojavljenska noć“ je rezultat saradnje Šekspirovog festivala, Pozorišta mladih i novosadske Akademije umetnosti. Nakon premijernog izvođenja na Šekspirovom festivalu, predstava će nastaviti svoj život tokom narednih sezona u okviru redovnog repertoara Pozorišta mladih.
Jedan od najpoznatijih Šekspirovih komada, Romeo i Julija, izvešće 30. juna ansambl Jerevanskog državnog kamernog pozorišta, koji u Srbiji dolazi iz daleke Jermenije.
Duhovi i lucidni „Makbet, noćna mora za dvoje” turske pozorišne trupe Tijatro BeReZe dolazi na Šekspirov festival nakon učešća i uspeha na brojnim festivalima širokog sveta – SIBIU, Kopenhagen, Gdanjsk Šekpir festival…
Inkluzivni programi koji svet pozorišta približavaju određenim društvenim grupama tradicija Šekspirovog festivala. Ove godine, „Perikles” nagrađuje britanske trupe Flute Theatre, nakon predstavljanja tradicionalnoj festivalskoj publici u Vili Stanković 2. jula, ima svoju osobnu predstavu za osobe sa autizmom.
Foto: Goran Zlatković U oktobru će festival biti zatvoren gostovanjem pozorišta Pitera Bruka „Teatre des Bouffes du Nord” i Šekspirovim sonetima u izvođenju poznatih britanskih glumica Šarlota Remplinga.
Francusko-britanska produkcija „Šekspir – Bah” predstavlja sonete Vilijema Šekspira i muzičke svete Johana Sebastijana Baha u izvođenju Šarlota Remplinga i Sonje Vide Aterton (violončelo).
Prateći program ove godine uključuje i inventivne i smele interpretacije Šekspira.
Nakon izvođenja komada „Perikle” u okviru glavnog programa 10. Šekspirovog festivala, londonski Flute teatar izvešće predstavu prilagođenu svetski poznatoj metodi Hunter Heartbeat za osobe sa autizmom. Ova metoda kroz seriju senzornih igara približava pozorište osobama sa autizmom.
Na Šekspirov festival iz Njujorka stiže predstava „Po Otelu” autora Gije Forakisa, originalna crna komedija kroz koju nas vodi jedan od čuvenih Šekspirovih „Ludaca”.
Mladi indijski glumci okupljeni oko Kreativnog centra „Artelje” izvešće „Uročenje goropadnice”, dok će izložba fotografije „Šekspir festival: Prvih 10 godina” podsetiti publiku u Vili Stanković međunarodnog nacionalnog značaja. nih festivala u Srbiji, koji je u proteklim 10 godina ugostio 54 pozorišne predstave iz 22 zemlje sveta!
Foto: Goran Zlatković Program 10. Šekspirov festival javio je Nikita Milivojevićdirektor i osnivač festivala, koji je između ostalog rekao:
„Pre deset godina u Čortanovcima je rođen Šekspir festival! Otvorio ga je Šekspirov Glob teatar iz
London! A onda su nas posetile predstave iz 22 zemlje sveta… 54 predstave, više od 20
naslovi iz celokupnog Šekspirovog opusa igrali su se na najrazličitije moguće načine: kao drama, antidrama,
komedija, tragedija, muzika, džez koncert … rep – stand up komedija, hor … Preko 20.000
gledaoci su bili naši gosti! Postali smo jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u zemlji. Oberon u
„San letnje noći“ bi rekao: „Ispalo je bolje nego što sam očekivao“.
On je najavio i da će se Šekspirovom timu pridružiti Boris Liješević, kao koselektor festivala.
Ispred institucija koje su podržavale ovu manifestaciju oglasili su se i oni Dragana Miloševićpokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Živan Živanovićpomoćnik predsednika Opštine Inđija i Sonja Marićdirektor Brenda i komunikacije UNIKA osiguranja.
On se obratio prisutnima Aleksandar Simurdić kao predstavnik novoformiranog odbora festivala.
„Drago nam je što u ovom desetom, jubilarnom izdanju Šekspir festivala, na ovoj dobro poznatoj sceni Vile Stanković, UNIKA nastavlja da igra svoju ulogu. Podrška kultura jedna je od važnih odrednica našeg društvenog odgovornog poslovanja i izuzetno je važna za nas.
Kako je sam Šekspir rekao „Znamo šta smo, ali ne znamo šta možemo da budemo“, uvek nam je drago što je saradnja Šekspir festivala i UNIKA osiguranja preuzela standardnu formu i prerasla u prijateljstvo koje traje. za deset godina.
Da „Jaki razlozi čine jaka dela” svake godine potvrđuje Šekspirov festival i drago nam je što smo iz godine u godini mogli da donesemo da festival raste, donoseći ljubiteljima pozorišta najbolje predstave i proizvode me doma. . I ove godine uživamo zajedno u delima najvećeg dramaturga svih vremena, kao što smo navikli – pod vedrim nebom, a ovoga puta u posebnoj prazničnoj atmosferi.
Radujemo se 10. izdanju Šekspirovog festivala, jer je svet zanimljiv koliko i mi radoznali, rekla je Sonja Marić, direktorka brenda i komunikacija UNIKA osiguranja.
Šekspir festival je član Evropske mreže Šekspir festivala i dobitnik priznanja Pokrajinske vlade „Najbolje iz Vojvodine 2022 – 2024” kao jedan od najznačajnijih međunarodnih pokrajinskih manifestacija međunarodnih manifestacija ne i Srbija.
Zamišljen kako bi izvođenjem predstava pod vedrim nebom autentično dočarao vreme i negovao uspomenu na najvećeg svetskog dramaturga, Šekspir festival se od početka održavanja uz podršku Pokrajinske vlade, Opština Inđija, Ministarstvo. kulture, Grad Novi Sad i UNIKA osiguranje. Osnivanje Šekspirovog festivala u Srbiji pokrenuo direktor Nikita Milivojević posle premijere njegove drame „Anri VI” u čuvenoj Glob teatar u Londonu u maju 2012. Pored želje da nam otkrije Šekspira
na nov način, Nikita Milivojević se rukovodio idejom da državna rezidencija, Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, postao atraktivno kulturno i turističko mesto.
Ulaznice za 10. Šekspir festival mogu se kupiti od 14. juna na svim prodajnim mestima karata.


Detaljnije

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Šarota Rempling stiže u Srbiju na 10. po redu Šekspir festival

Izvor: Danas, 13.Jun.2023

Od 29. juna do 5. jula u Vili Stanković u Čortanovcima održaće se deseti po redu Šekspir festival. Pored sjajnih predstava koje nas očekuju, gost festivala i Srbije biće čuvena glumica Šarlota Rempling.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.