Сладолед: 10 занимљивости о омиљеној летњој посластици

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jun.2023, 16:39

Сладолед: 10 занимљивости о омиљеној летњој посластици

Сладолед је без сумње једна од најслађих и најзанимљивијих посластица на свету. Не само да нас освежава и чини сретнима, већ и отвара могућности за иновације и креативност у свету гастрономије. Фото: Градске инфо Ево неколико занимљивости о сладоледу које можда нисте знали:
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Најстарија посластичарница Прва посластичарница специјализована за сладолед отворена је 1660. године у Паризу. Имала је назив “Café Procope” и и данас је једна од најпознатијих паришких посластичарница.
Најиздржљивији сладолед Сладолед од чоколаде се најспорије топи, има изванредну способност задржавања свог облика чак и на високим температурама. То је због тврде глазуре која га штити, а која има вишу тачку топљења у односу на мекано пуњење. Чоколадни сладолед може да издржи температуру изнад 30°Ц без да се брзо отопи.
Најскупљи сладолед Најскупљи сладолед на свету назива се  “The Frrrozen Haute Chocolate” и кошта вртоглавих 25.000 долара. Сладолед је направљен од 28 врста какаа, злата у праху и послужује се у златном пехару украшеном дијамантима.
Најопаснији сладолед Породични кафић “Aldwych” у Глазгову постао је познат када је избацио на тржиште најопаснији сладолед на свету. Направљен је од чили папричица и толико је љут да пре дегустације и куповине морате потписати изјаву да га једете на сопствену одговорност.
Највећа кугла сладоледа Највећа кугла сладоледа икад направљена тежила је импресивних 1365 килограма. Ова огромна кугла сладоледа направљена је у Италији 2015. године.
Гинисов светски рекорд Гинисова књига светских рекорда бележи и најдужу линију сладоледа икад постављену. Била је постављена у Сједињеним Америчким Државама и била је дугачка преко 1,4 километара.
Сладолед за доручак У Јапану постоји популарна навика да се једе сладолед за доручак. Верује се да сладолед помаже у побољшању концентрације и енергије током јутра.
Сладолед на Месецу Астронаути који су учествовали у мисији Аполло 11 имали су посебне кесице с укусом сладоледа. Нажалост, нису могли да уживају у њему јер се сладолед брзо одмрзава у свемиру.
Светски дан сладоледа Сваке године, 9. јула, обележава се Светски дан сладоледа. Љубитељи сладоледа широм света славе овај дан уживајући у омиљеним укусима сладоледа.
Србија и сладолед Привредна комора Србије (ПКС) национални је партнер у реализацији пројекта „Европски пут сладоледа“ који се финансира из програма ЕУ „Креативна Европа“ са циљем промоције и очувања локалног културног наслеђа и идентитета, као и подизања свести о економској важности производње сладоледа и еколошкој одрживости.
Naučnici su prvi put uspostavili vezu između kosmičkog zračenja i zemljotresa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сладолед: 10 занимљивости о омиљеној летњој посластици се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.