Izvor: RTS, 12.Feb.2024, 18:28

МУП сазвао хитне седнице локалних штабова због повећаног броја пожара – готово 1.500 за месец дана

Сектор за ванредне ситуације МУП-а сазвао је хитне седнице локалних штабова за ванредне ситуације због повећаног броја пожара на отвореном. Од почетка фебруара на територији Републике Србије евидентирано је 1.492 пожара на отвореном простору. Чак шест пута је већи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << број пожара у односу на прошлу годину.
Министарство унутрашњих послова, кроз Сектор за ванредне ситуације, наложило је сазивање хитних седница локалних штабова за ванредне ситуације.
На седницама ће чланови бити упознати са тренутном ситуацијом везаном за повећани број пожара на отвореном простору, опасностима које могу настати.
На састанцима ће бити предложене и покренуте мере спровођења и активности за заштиту живота и имовине.
Помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Милош Миленковић прецизирао је да ће мере подразумевати обилазак свих насељених места и упозоравање становништва да поштују законске одредбе о забрани спаљивања на отвореном простору.
Милекновић је наложио да се провери исправност механизације субјеката од посебног значаја за заштиту и спасавање, која би се могла ангажовати у случају потребе на гашењу пожара на отвореном простору.
Забележено шест пута више пожара на отвореном него прошле године Од почетка фебруара на територији Републике Србије евидентирано је 1.492 пожара на отвореном простору.
Реч је о великом повећању у односу на исти период прошле године када је евидентирано 226 пожара на отвореном, налгасио је Миленковић.
"Само током викенда на територији Републике Србије евидентирано је 466 пожара на отвореном простору, док је прошле године у истом периоду било 60 ових пожара", додао је Миленковић и подвукао да су сви пожари захваљујући надљудским напорима ватрогасаца-спасилаца угашени.
Упозорава да се пожари на отвореном простору веома брзо шире и захватају велике површине, због чега представљају реалну опасност по настанак веће материјалне штете на грађевинским објектима, објектима инфраструктуре и на шумским комплексима, али и реалну опасност по животе грађана.
Миленковић тврди је да је за гашење ових пожара неопходно ангажовање великог броја припадника ватрогасно-спасилачких јединица.
"На локализацији и ликвидацији пожара на отвореном простору само у току фебруара евидентирано је 3.795 ангажовања припадника ватрогасно-спасилачких јединица са 519 ватрогасних возила", саопштава бројке Миленковић.
Регулативне мере у Србији Законом о заштити од пожара забрањено спаљивање остатака страних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака и да је за то запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.
Такође, ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара.
За непоштовање ове одредбе следује казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.