Izvor: RTS, 08.Maj.2023, 20:12

За дан предато 1.500 комада оружја и више од 100 бомби

Почела предаја нерегистрованог оружја. Наредних месец дана грађани могу предати нелегално оружје и муницију без доказивања његовог порекла, без кривичне одговорности, санкција и било каквих последица. МУП је после подне саопштио да је предато 1.500 комада оружја, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 50.000 метака, више од 100 бомби, зоља и другог оружја.
Већ у првим јутарњим сатима у ПУ у Новом Саду неколико десетина предатог нерегистрованог оружја и хиљаде комада муниције. 

"То нам само указује да је свест грађана на високом нивоу и да ће ова акција сигурно постићи своје циљеве и допринети да безбедност свих грађана буде на вишем нивоу", каже Никола Петровић, начелник одељења полиције у Новом Саду.
"Ја бих овом приликом апеловао на грађане да слободно донесу у полицијске станице сваку врсту оружја која се налази у њиховом поседу, да их не одбацују, да не остављају на јавном простору, јер тако подижу ниво друштвене опасности, јер оно опет може доћи у посед неовлашћених лица и што је најопасније, може да дође у посед деце", каже Жељко Бркић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова.
МУП је после подне саопштио да је предато 1.500 комада оружја, 50.000 метака, више од 100 бомби, зоља и другог оружја.
Оружје у нелегалном поседу грађани до 8. јуна без икаквих последица, могу предати сваког дана у свим полицијским станицама од 7 до 19 часова. Приликом предаје нису у обавези да се легитимишу, а више информација могу добити позивом на број 192.
"Апелујем на грађане да приликом предаје тог оружја, оружје доносе у расклопљеном стању самим тим повећају своју безбедност и безбедност полицијских службеника који то оружје треба да преузму", каже Никола Петровић. 
Уколико нису у могућности да непосредно предају оружје, начелник ПУ Чачак Драшко Даријевић, каже да се грађани обрате најближој полицијској станици или полицијској управи, а полицијски службеници ће организовати безбедно преузимање оружја.
Позив се односи на аутоматско, минско-експлозивна средства, делове за оружје и муницију која се налази у противправном поседу.
Министарство унутрашњих послова позива и оне грађане који нису предали полицијским станицама на чување оружје након смрти власника.
Увођење још оштријих мера Председник Србије најавио је увођење још оштријих мера да се смањи количина и легалног оружја, пре свега кратких цеви, што се, како је рекао неће односити на ловце.
"Ми очекујемо милионе метака да на такав начин добијемо, нечији животи ће у будућности због тих мера бити сачувани. Ми у међувремену идемо у Скупштину и повећавамо казне затвора за нелегално оружње, а после тога полиција упада, код кога пронађе нелегално оружје, па ако вам се исплати да због држања нелегалног три метка, добијете пет, десет или 15 година робије, нема проблема, онда то урадите себи", каже Александар Вучић, председник Србије. 
Закон о оружју предвиђа да се држи у сефовима, под кључем или са шифром, одвојено од муниције, у деловима. Док особа за поседовање оружја мора да испуњава здравствене услове, који ће се по новом, проверавати на шест месеци до годину дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.