Izvor: RTS, 19.Dec.2023, 09:08

Димитријевић: Нападнути директор РЗЗС-а и више чланова комисије, РИК није орган за спровођење београдских избора

У РИК-у је касно синоћ одржана ванредна конференција за новинаре на којој је директор комисије Владимир Димитријевић рекао да је током протеста испред те институције повређен директор Републичког завода за статистику МИладин Ковачевић, као и неколико чланова >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << РИК-а. Рекао је да је покушано и да се у седиште РИК-а унесу и ножеви, палице, мотке и слични реквизити. Истакао је да РИК није орган за спровођење београдских избора, већ је то Градска изборна комисија (ГИК) града Београда.
Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић изјавио је вечерас на ванредној конференцији за новинаре да су током протеста на који је позвала листа "Србија против насиља" пронађени ножеви, палице и мотке и да је то био покушај да се насиље са улице пренесе у РИК.

"Протести испред РИК-а, ма колико сами по себи били скандалозни и недопустиви у демократском друштву, прерасли су у насиље које до сада није забележено, када је у питању рад РИК-а и свих других органа за спровођење избора", рекао је Димитријевић.
Он је нагласио да незадовољство изборним резултатом никада до сада није доводило до физичког насиља и директног угрожавања здравља било кога у седишту РИК-а и да су због тога чланови шокирани, али само донекле изненађени, јер је сва агресивна реторика уназад неколико дана, како је рекао, очигледно морала да кулминира насиљем.
"Вечерас је физички нападнут директор Републичког завода за статистику (Миладин Ковачевић), нападнуто је више чланова РИК-а, чак су нападнути и кандидати за народне посланике са листе Србија против насиља и то мора најоштрије да буде осуђено, а ја се надам и санкционисано на одговарајући начин", рекао је Димитријевић.
Димитријевић је поновио да је током протеста покушано и да се у седиште РИК-а унесу и ножеви, палице, мотке и слични реквизити.

"Овде можете видети на столу, вечерас је чак покушано уношење у седиште РИК ножева, затим палица, мотки и сличних реквизита којима је очигледно покушано да се насиље испред улаза пренесе у саму РИК. Тиме су притисци којима смо изложени добили једну нову и веома опасну димензију", рекао је Димитријевић.
Он је поновио да су током јучерашњег дана представници листе Србија против насиља Мариника Тепић и Мирослав Алексић дошли у РИК и предали захтев да се пониште београдски избори и одрже нови.
Додао је да су они и оптужили РИК за изборну крађу, тврдећи да Републичка изборна комисија заступа интересе председника Србије Александра Вучића.
РИК не може да распише београдске изборе У захтеву су се, додао је, позвали и на бројне нерегуларности на које, према њиховим речима, РИК није реаговао.
"Морам да истакнем да се и на овај начин врши један непримерен и неприхватљив притисак како на мене лично, тако и на РИК, при чему се свесно или из незнања занемарује чињеница да РИК није орган за спровођење Београдских избора, већ је то Градска изборна комисија (ГИК) града Београда. Самим тим РИК није и не може да буде другостепени орган, како тврде, у односу на ГИК", рекао је Димитријевић.

Он је нагласио да је то у складу са законом, надлежност искључиво Вишег суда у Београду и да РИК не може ни да распише, ни да спроведе нове београдске изборе.
Димитријевић је указао да се окупљањем испред РИК-а свесно омета њихов рад и врши притисак на спровођење избора за народне посланике за које РИК јесте надлежан орган, а који још увек нису завршени.
Ковачевић о томе како је нападнут Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је да је око 22 сата изашао са седнице РИК-а која је била заказана за 21 сат и да је на излазу зачуо вриску и пиштаљке и да се њему, како је крочио на улицу, "сручила на главу једна гомила људи".

"Не знам колики је то број био, али биле су десетине људи које су заправо кренуле на мене. Мене су онда ударали, изгурали су ме назад ка тротоару и ту су ме срушили, веома грубо. Тако да сам пао на леђа", рекао је Ковачевић.
Истакао је да је претрпео и бол у пределу кичме, али да не зна да ли је и колико повређен и да ће морати да иде на лекарске прегледе.
"Некако сам успео, захваљујући помоћи мојих сарадника, да се вратим назад на врата Скупштине и да дођем опет у канцеларију председника комисије", рекао је Ковачевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.