Izvor: RTS, 14.Dec.2023, 14:43

Председница Суда у Хагу ослободила Насима Харадинаја

Председница Специјализованих већа Косова у Хагу Екатерина Трендафилова ослободила је бившег припадника ОВК Насима Харадинаја даљег издржавања казне од четири године и три месеца у затвору трибунала, наводећи да до истека казне остају да важе услови којих треба >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да се придржава.
"Председница је у виду имала и извештај секретара Специјализованих већа о владању Харадинаја у притворском објекту Специјализованих већа. Председница је закључила да су кривична дела за која је Харадинај осуђен несумњиво тешка, имајући у виду застрашујући ефекат који је откривање поверљивих информација имало у односу на (потенцијалне) сведоке, али да низ фактора говори у прилог измени казне", наводи се у саопштењу Специјалног суда.
Трендафилова је конкретно закључила да је Харадинај током времена проведеног у притворском објекту имао прилику да размисли о својим поступцима и да се у извештају секретара наводи да се у протеклих неколико месеци придржавао правила која тамо важе.
"Осим тога, председница је навела и да је Харадинај изразио кајање и чврсту решеност да се убудуће уздржи од радњи које би могле представљати кривична дела против правосуђа и да се придржава свих услова из одлуке о пуштању на слободу. Председница је нагласила да ће одлука бити повучена уколико се Харадинај не буде придржавао неког од услова изнетих у њој", закључује се у саопштењу.
Харадинај је ухапшен у Приштини, а суђено му је у Хагу због јавног обелодањивања докумената суда у којима су била и имена сведока и друди осетљиви подаци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.