Izvor: RTS, 14.Dec.2023, 13:55

Преминуо Јордан Ристић

Истакнути културни радник, књижевник и публициста на КиМ Јордан Ристић, преминуо је јуче у 82. години у Београду, пренели су медији.
Јордан Ристић је рођен 1942. године у Словињу код Липљана. Основну школу завршио у родном селу и Доњој Гуштерици, средњу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Приштини.

Српскохрватски језик и јужнословенске књижевности дипломирао на Филолошком факултету у Приштини, магистрирао на Филолошком факултету у Београду.
Радио је као професор српског језика и књижевности, био директор издавачке куће „Панорама" (1983–1997) и Народне и универзитетске библиотеке "Иво Андрић" у Приштини (1997–2007). Након сукоба на Косову и Метохији 1999. године живео у Београду.
Објавио је књиге: Путописна проза Григорија Божовића (1994), Из косовске трагичне збиље (2015), Косовске и друге теме (2017) и Косовски дух (2021).
Приредио је Сабрана дела Григорија Божовића у два тома која је објавио Завод за уџбенике из Београда (2016), а која су награђена за издавачки подухват године на Међународном сајму књига у Београду.
У књижевној периодици и научним зборницима објавио мноштво чланака из културне и књижевне историје. Био је члан Удружења књижевника Србије, потредседник Удружења издавача и књижара Југославије, члан жирија за Вукову награду, и награду "Меша Селимовић".
Јордан Ристић ће бити сахрањен 15. децембра на Новом гробљу у Београду у 14.30 часова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.