Izvor: RTS, 14.Dec.2023, 13:10

Преминуо турски посланик који је доживео срчани удар док је критиковао владину политику према Израелу

Опозициони посланик у турском парламенту Хасан Битмез,  члан Фелисити (Саадет) партије, преминуо је у градској болници у Анкари, два дана пошто је доживео срчани напад у парламенту након говора у којем је критиковао владину политику према Израелу, саопштио је турски >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << министар здравља Фахретин Коџа.
На снимку турског парламента види се како 54-годишњи Битмез пада на под после говора у ком је критиковао владајућу Партију правде и развоја (АКП) председника Реџепа Тајипа Ердогана због трговине Турске са Израелом, упркос сукобу те државе са Хамасом у Појасу Газе.

"Дозвољавате да бродови иду у Израел и бесрамно то називате трговином. Ви сте саучесник Израела", рекао је Битмез у говору после постављања транспарента на подијуму са натписом "Убица Израела: сарадник АКП".
"Имате крв Палестинаца на рукама, ви и ваши сарадници. Ви доприносите свакој бомби коју Израел баци на Газу", рекао је посланицима током дебате о буџету министарства спољних послова за 2024. годину.
Турски министар здравља је после седнице у уторак саопштио да је ангиографија открила да су две главне вене у срцу Битмеза биле потпуно зачепљене.
"Срце је престало да му куца, реанимиран је у парламенту и пребачен у року од 20 минута у болницу, где га је медицинска машина одржавала у животу", рекао је Коџа.
Мала исламистичка странка Саадет придружила се главном опозиционом блоку који је подржао Еродогановог опонента Кемала Килиџдароглуа на председничким изборима у мају 2023. године.
Битмез, који је дипломирао на каирском ниверзитету Ал Азхар, био је председник Центра за истраживање Исламске уније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.