Izvor: RTS, 14.Dec.2023, 12:31

Алексић: Свануће нови дан за Србију без насиља; Симић: Наставићемо да војно и економски ојачавамо земљу

До избора је остало три дана. О томе шта очекују након 17. децембра и какву политику нуде грађанима, на РТС-у су говорили представници власти и опозиције, тј. учесници на предстојећим изборима – Игор Симић и Мирослав Алексић.
Последњег дана предизборне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << кампање, свој програм су у Јутарњем програму РТС-а представили Игор Симић са листе “Александар Вучић – Србија не сме да стане“ и Мирослав Мики Алексић, један од носилаца листе “Србија против насиља – Мирослав Мики Алексић – Мариника Тепић“.
На питање како види први дан после избора, Алексић је рекао да очекује да ће власт "покушавати да убеди грађане да није изгубила".
“Надам се да ће бити довољно свести да у понедељак већ кренемо са формирањем нових институација на нивоу Београда и целе Србије", рекао ја Алексић уверен да ће “сванути нови дан за Србију без насиља“.
Истакао је да је грађанима потпуно јасно да у Србији, како тврди, “не може бити ништа боље ако остане ова власт“.
Оцењује да је током досадашње власти Србију задесила “потпуна катастрофа“.
“Разарање државних институција, разарање система вредности, економског система, губитак територије, природних ресурса... Просто све су растурили што је могло“, рекао је Алексић.
Наводи и да на овим изборима очекује манипулације, на основу фантомских листића који, истиче, стижу за гласање и сличних ствари, међу којима су и најаве о лажним дојавама о бомби на изборним местима.
“Озбиљно смо припремљени за то, имамо 25.000 контролора, доста посматрача, никада није било оволико људи који ће пратити изборе. Учинићемо све да се сачува сваки глас грађана Србије“, рекао је Алексић.
Симић је пак за уништавање земље, корупцију, понижавање грађана, као и за одлазак Црне Горе из заједничке државе и проглашење тзв. независности Косова оптужио бившу власт.
“Од 18. децембра нас очекује наставак борбе за бољи живот под политиком председника Александра Вучића. На изборима се одлучује да ли ћемо се вратити у прошлост или ћемо ићи у будућност“, рекао је Симић и додао да се одлучује и о томе да ли ће се “по мишљење ићи у стране амбасаде“ или ће се политика водити самостално.
За представнике листе Србија против насиља рекао је да су “користили насиље, блокирали међународне саобраћајнице и послали лошу слику у свет“. Стога је истакао да се власт осваја вољом народа, "а не претњама".
Уследила је полемика Алексића и Симића о више афера, али и о трагедији у Рибникару, где је Алексић истакао да је “највећа срамота ове власте што нису поднели оставке када су изгинула деца“, на шта је Симић одговорио да је срамота користити такву трагедију у политичке сврхе.
Алексић је изнео и низ оптужби на рачун ове власти, што је Симић негирао и узвратио оптужбама на рачун Алексића и претходне власти.
У представљању изборних листа било је речи и о подршци коју представници Српске листе имају на КиМ, као и о пројектима који је требало да побољшају услове живота Срба.
Алексић тврди да је Влада Србије дала новац за више пројеката, од којих ниједан није направљен.
"Пројекти су се спроводили до пре две године, а онда је дошао режим Аљбина Куритја који је те пројекте блокирао", рекао је Симић који тврди да је тај новац и даље на рачунима институција ове земље.
Коментаришући најновију одлуку ЕУ да у преговарачки процес уврсти споразуме Београда и Приштине и резерву коју је на ту одлуку уложила премијерка, Алексић је рекао да нас је досадашња власт довела дотле да од Брисела добијемо ултиматум.
“Ниједан споразум како год се буде звао не може да крши Устав ове земље, да буде супротан владавини права“, рекао је Алексић и истакао став да “нема признања Косова и нема чланства Косова у УН“.
“Француско-немачки план је прихваћен као модел да се разговара о неким питањима“, рекао је Симић и нагласио да представници СНС увек јасно говоре да нема де факто и де јуре признања Косова, нема чланства у УН и било којој агенцији УН, нема говора о територијалном интегритету тзв. Косова.
Говорећи о томе шта ће бити после избора уколико њихова листа победи, Алексић је рекао да ће та листа отворити транспарентне конкурсе за професионалце који би управљали јавним предузећима, како више не бисмо имали вишегодишње в. д. директоре.
“Изградићемо институције ове земље, решићемо правосуђе, изборићемо се против корупције, одузети нелегално стечену имовину, изградићемо друштво без насиља“, рекао је Алексић.
“Ово су избори на којима се одлучује о будућности наше земље“, рекао је Симић и најавио наставак економског и војног јачања земље и грађана.
“Како бисмо могли да се суочимо са свим последицима кризе која је увезена“, рекао је Симић и додао да следи наставак изградње ауто-путева и свих других пројеката као и до сада.
Цело гостовање можете погледати у снимку

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.