Izvor: RTS, 10.Dec.2023, 09:14

Израел наставља са офанзивом; УН: Половина становништва у Појасу Газе гладује

Сукоб Израела и Хамаса – 65. дан. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) настављају са операцијама у Појасу Газе. Делују у свим деловима енклаве, са копна, мора и из ваздуха. Палестински званичници оптужили су Израел да је наставио да бомбардује делове Газе где је цивилима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << речено да беже. ИДФ одговара да Хамас испаљује ракете из хуманитарне зоне. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху захвалио је САД на уложеном вету на резолуцију којом се позива на прекид ватре. Високи званичник Светског програма Уједињених нација за храну упозорио је да половина становништва у Појасу Газе гладује.
Упркос предлогу резолуције о прекиду ватре у Појасу Газе који се, на иницијативу генералног секретара УН Антонија Гутереса, нашао на столу Савета безбедности, САД је ставила вето на ову резолуцију.
На то је реаговао палестински председник Махмуд Абас који је рекао да су САД саучесници у израелским ратним злочинима, док је Анкара поручила да је вето САД на резолуцију о хитном прекиду ватре у Гази потпуно разочарање.
Реаговале су и групе за људска права - Амнести интернешенал и Хјуман рајтс воч и осудиле САД због вета на резолуцију о прекиду ватре у Гази.
У међувремену се огласио премијер Израела Бенјамин Нетанјаху који је рекао да цени вето Сједињених Америчких Држава. Поручио је да ће Израел наставити рат све док не уништи Хамас, ослободи таоце и оставари све зацртане циљеве.
За то време израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха.
Најжешће борбе воде се на југу, због чега је израелска војска (ИДФ) упутила палестинским цивилима "хитан апел" да, због жестоких борби које се воде у и око града Кан Јуниса, на југу Појаса Газе, напусте већи део тог подручја.
Према наводима Министарства здравља у Гази, најмање 17.700 Палестинаца је убијено, а 48.780 рањено у израелским нападима у Гази од 7. октобра.
Израелска војска је, са друге стране, саопштила да је број погинулих израелских војника током копнене офанзиве на Хамас порастао на 97.
Дошло је и до размене ватре Израела и Хезболаха. Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су гранатирале командни центар Хезболаха у јужном Либану као одговор на ракетну ватру на северни Израел.
Огласили су се и јеменски Хути који су упозорили све бродске компаније да не сарађују с Израелом, да не би биле мета напада у Црвеном мору.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.