Izvor: RTS, 09.Dec.2023, 10:20

Анета Владимиров: Није било захтева да се Камени цвет у Јасеновцу стави на Унескову листу светске баштине

Анета Владимиров из Српског народног вијећа негирала је наводе о захтеву да се споменик "Камени цвет" у Јасеновцу нађе на Листи светске баштине Унеска. Она истиче да се препоруке које је експертска група Међународне алијансе за сећање на Холокауст упутила односе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се пре свега на организационо јачање.
Спољна сарадница за израду препорука експертске групе Међународне алијансе за сећање на Холокауст, Анета Владимиров рекла је у Дневнику РТС-а да нису истинити наводи, које је претходних дана пренело више медија, да је та група тражила од Загреба да Унеску преда захтев да се споменик "Камени цвет" и подручје на којем се налази јасеновачки меморијал нађу на Листи светске баштине.

"Када су у питању ове најаве у медијима, оне заправо, колико је мени познато, нису истините. Дакле, експертска група је изнијела низ приједлога побољшања институционалног односа према јавној установи и организацијског јачања јавне установе спомен-подручја. Али, дакле, тражење за листу Унеска није било на листи тих приједлога", наводи Анета Владимиров, која је и члан Српског народног вијећа.
Она истиче да се препоруке које је експертска група упутила пре свега везују за организацијско јачање.
"У препорукама је, између осталог, и повећање пре свега истраживачког тима и консолидирање установе у некој широј регионалној, али и интернационалној свјетској мрежи сличних институција, које се налазе на стратиштима и истовремено су музејски обрађене. Осим тога, дакле, врло је важан моменат у препорукама доступност архивског градива", напомиње Анета Владимиров.
Осим тога, додаје, једна од важних препорука је свакако евалуација постојеће поставке у једном ширем интернационалном тиму, где се јако инсистира на партиципативности, што значи да би у евалуацији поставке требале да учествују све заинтересоване стране.
"Брутално искривљавање повијесних чињеница" Анета Владимиров се осврнула и на покушаје ревизије историје.
"Застрашујућа мјеста попут Јасеновца, осим што носе терет страхоте коју морају свједочити и коју требају да свједоче, она истовремено носе терет ревизионизма у протеклих 20-30 година, који је довео до бруталних искривљавања повијесних чињеница", оценила је Владимиров.
Срби у Хрватској – субјект или објекат политичке борбе Што се тиче положаја Срба у Хрватској, каже да је он данас комбинација дугог конститутивног наслеђа до рата деведесетих и савремене политичке мањинске позиције у којој се најчешће од мањина, не само у Хрватској, већ и у другим земљама, очекује да буду објект политичке борбе.
"Српско народно вијеће у односу према питању квалитете, начина живота Срба и српске баштине у Хрватској, заправо се залаже за то да смо субјект политичке борбе, што наравно има многе своје предности, али и многа своја ограничења. И унутар тога свака борба за баштину, за споменичку или нематеријалну баштину која се тиче Другог свјетског рата, дакле културе сјећања коју ми настојимо развити, увијек је и питање културе заједнице. Српска заједница је у неким питањима виталнија од већине и грађански, ја бих рекла, и храбрија", закључује Анета Владимиров.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.