Izvor: RTS, 08.Dec.2023, 17:02

Словаци у Белом Блату чувају традицију

Словаци који живе у Белом Блату обележили су 140 година од првог досељавања. Тим поводом је отворен Словачки матични дом, вишенаменски објекат намењен неговању традиције словачке културе.
Са поносом су се Душко и Ана Курајова обукли стару словачку >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ношњу. Поводом јубилеја свог села, показали су лепоте изворног словачког веза на блузи и кошуљи.
"Остале су у шифоњеру те наше сукње и блузе, али хвала богу за овакве неке манифестације добро дођу. Мени је најдражи овај кашмир", наводи Анка Курајова из Белог Блата.
"Некад су наше деде, прадеде, носили пре педесет, седамдесет година. И момци кад су ишли у сватове, на игранку, тако се упознали са девојкама", прича Душко Курај, из Белог Блата.
Бело Блато је познато по заједништву Словака, Мађара, Немаца, Бугара и других народа који овде живе. Скулптуре у центру села говоре о њиховој борби за преживљавање на оскудној земљи окруженој водом.
"Зато је овде у основи прво било трскарство, трска као коровска биљка која овде расте, али је треба неговати. Овде се она жање у току зиме и то је један озбиљан посао. Затим имамо рибарство, окружење наше је водено окружење и у једном делу јесте та пољопривреда", објашњава Милан Недељков, хроничар Белог Блата.
Словачки матични дом је изграђен уз подршку Националног савета, државе Словачке и Града Зрењанина.
"Да свако од тих националних мањина остави неки свој печат. Сведоци смо разноразних миграција, али да знамо да су ту некад боравили Словаци", каже Мирослав Маркуш из Месне заједнице Бело Блато.
Из јужнобанатског села Падина 1883. у Бело Блато је дошло 180 породица, што је означило и почетак стварања овог насеља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.