Izvor: RTS, 07.Dec.2023, 21:53

Србија добија први биодистрикт

Биодистрикт је подручје на коме се удружују локални произвођачи, институције, удружења, туристичке организације, угоститељи и купци – како би се најефикасније користили потенцијали и управљало локалним ресурсима. Док се тај концепт одрживог развоја већ примењује >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у свету, код нас се о томе говори последњих годину дана. Сада је Србија на добром путу да постане прва земља у југоисточној Европи у којој ће се формирати биодистрикт.
У Србији се са органском производњом озбиљније кренуло последњих петнаестак година. И поред тога, органска производња је на једва један посто обрадивог земљишта.

"Продајемо у Србији, мада смо имали могућност да извозимо, али једноставно ми нисмо имали довољно количина“, каже Гордана Шокшић из "Биофарма Шокшић плус" у Тарашу.
"Зато је важно то удруживање, да на пример неки произвођачи производе шаргарепу, цвеклу, целер, а ми да гајимо оне културе које су за наше поднебље најподесније, које нам најбоље успевају и да онда заједно се удружимо и наступимо на тржишту“, рекао је Павле Ђорђевић из "Органеле" у Ваљевској Каменици.
У прошлој години подстицаји за органску биљну производњу увећани су за 250 одсто у односу на основне подстицаје у биљној производњи на 31.500 динара по хектару.
"Два и по пута стимулишемо хектаре у односу на конвенционалну производњу. Такође, томе сведочи да у односу на 2012. када смо имали око 1.200 органских произвођача, сада их имамо око 7.000“, наводи Ведрана Илић, помоћница министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.
Првог дана нове године Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) покреће пројекат Зелене економије који ће малим и средњим предузећима у Србији помоћи да испуне велики број стандарда и регулатива Европске уније у зеленој трансформацији.
"У том делу пројекта ћемо јако много радити на сарадњи између традиционалних индустрија и научноистраживачке заједнице као и такозване дигиталне стартап заједнице у Србији“, рекао је Томислав Кнежевић, руководилац пројекта Немачке развојне сарадње – Развој приватног сектора који спроводи ГИЗ.
За развој агроиндустрије, поред новца, кључне речи су знање и иновације.
"Ми већ годинама обављамо различита истраживања која су везана за органску производњу што биљну, што сточарску. Оно где ми можемо да помогнемо, не само фармерима, јесте преношење нашег знања и нашег искуства које је примењиво у њиховим конкретним фармерским условима“, каже проф. др Владан Богдановић, продекан Пољопривредног факултета.
Први биодистрикт у Србији формира се у Колубарском округу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.