Izvor: RTS, 07.Dec.2023, 12:33

Израелске снаге напредују у Кан Јунису, у борбама у Гази погинула још два војника

Израелска војска наставља напредовање у јужном делу Појаса Газе – у Кан Јунису, док ваздухопловне снаге изводе нападе на десетине положаја Хамаса, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ). Такође, из ваздуха су нападнути положаји Хезболаха у јужном Либану, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << као одговор на пројектиле испаљене на север Израела. У борбама у Гази су убијена још три израелска војника, чиме је укупан број погинулих порастао на 87. Републиканци у Сенату САД блокирали су гласање о закону о помоћи Израелу.
Израелска војска (ИДФ) саопштила је да су њени припадници ушли у Кан Јунис и да су започели операције у том граду у Појасу Газе. Из ИДФ-а су навели да је изведен комбиновани напад на седиште палестинске милитантне групе Хамас које се налази у том граду.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио је Савет безбедности УН да рат између Израела и палестинских милитаната Хамаса у Појасу Газе "може да погорша постојеће претње међународном миру и безбедности".
Премијер Катара Мухамед бин Абдулрахман ел Тани разговарао је о начинима за деескалацију ситуације и увођења примирја са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом.
Европска унија требало би да размотри пооштравање санкција Хамасу и његовим начинима финансирања, као и увођење санкција израелским насељеницима одговорним за насиље на Западној обали, наводи дипломатска служба ЕУ у документу припремљеном за министре спољних послова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.