Izvor: RTS, 06.Dec.2023, 00:42

Патријарх Порфирије: Љубав је једини лек против егоизма

Љубав је једини лек против егоизма и једини пут у смисао живота који се може остварити само кроз ближњег, поручио је патријарх српски Порфирије на предавању "Једни другима смо потребни" у Великој сали Дома културе Студентски град.
Током предавања >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << патријарх Порфирије је упозорио да је дух савременог доба испуњен индивидуализмом, хедонизмом и егоизмом, саопштила је СПЦ.
"Тај дух који данас доминира планетом нагони човека да поред себе и око себе не види никога. Индивидуализам у међусобним односима и жеља да све буде подређено једино и само нама доводи не само до тога да свог ближњег сматрамо у најмању руку конкурентом, већ да ближњег сматрамо и за свог непријатеља" нагласио је патријарх.
Указао је да су последице тога отуђеност савременог човека, посебно у великим градовима.
"Затим експлоататорски однос према творевини Божјој и оно што је посебно актуелно данас – инсистирање на правима појединца. Такав инстикт савременог човека без баланса, без идеје и – што је најпогубније – без љубави не може уродити плодом. Штавише, тај егоистични имплус човека води у рат! Потпуно сам, ограђен дебелим зидовима које је сам изградио око себе, испуњен гневом, незадовољством, љубомором човек ствара предукус самог пакла. Нажалост, брине нас чињеница да је такво стање захватило и породицу", рекао је патријарх.
Део патријарховог предавања односио се на подвиг подизања и очувања породице у складу са јеванђељским вредностима које подразумевају жртву за друге и потпуну отвореност за друге, "вредности које позивају човека да распне свој егоизам и индивидуализам како би ближњег видео као свог вечног сапутника, као вечног брата чије достојанство мора да чува и поштује".
На крају излагања, патријарх Порфирије је закључио да је љубав једини лек против егоизма и једини пут у смисао живота који се може остварити само кроз ближњег.
"Љубав је пут у рај", рекао је патријарх на крају предавања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.