Izvor: RTS, 04.Dec.2023, 19:27

Бивши амерички амбасадор ухапшен под оптужбом да је био агент Кубе

Бивши амбасадор САД у Боливији Мануел Роча ухапшен је у оквиру дугогодишње контраобавештајне истраге америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) и оптужен да је тајно радио као агент кубанске владе, пренела је агенција АП.
Амерички дипломата је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ухапшен у петак у Мајамију, а очекује се да ће више детаља о случају бити саопштено када се буде појавио пред судом, наводи агенција АП, позивајући се на неименоване изворе.

У оптужници америчког министарства правосуђа пише да је Мануел Роча наводно радио на промовисању интереса кубанске владе.
Федерални закон САД налаже да се особе које обављају политичке послове за неку страну владу или ентитет унутар Сједињених Држава региструју у министарству правосуђа.
Роча се бавио дипломатијом 25 година, за време демократских и републиканских администрација, а већи део каријере је провео у Латинској Америци за време Хладног рата.
Радио је и у америчкој интересној секцији на Куби, у време док Сједињене Државе нису имале дипломатске односе са комунистичком владом Фидела Кастра.
Поред тога, служио је у Италији, Хондурасу, Мексику и Доминиканској Републици.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.